| |     srpski | english  
Насловна
UČEŠĆE PREDSEDNIKA REPUBLIKE SRBIJE ALEKSANDRA VUČIĆA NA 15. BLEDSKOM STRATEŠKOM FORUMU, 31.08.2020.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić učestvovao je na  liderskom panelu 15. Bledskog strateškog foruma održanog na Bledu, 31.08.2020, zajedno sa premijerima Slovenije, Mađarske, Poljske, Češke Republike, Bugarske, Hrvatske i Italije, te generalnom direktorkom Međunarodnog monetarnog fonda Kristalinom Georgievom i predsednikom Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomasom Bahom. 

Na marginama Foruma predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić bilateralno se susreo sa predsednikom Slovenije Borutom Pahorom i predsednikom Vlade Slovenije Janezom Jašom,  kao i sa sprecijalnim predstavnikom Evropske unije za pregovore Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom. 

 

 Konkursi za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu

Obaveštavamo da su donete odluke o sufinansiranju projekata koji doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu, po javnom pozivu koji je bio otvoren od 18. maja do 01. juna 2020. godine.

Uvid u donete odluke može se izvršiti na sledećim linkovima:

https://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2020/07/odluka-dijaspora-2020-postpisana.pdf

https://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2020/07/odluka-region-2020-postpisana.pdf

 Povelja za izuzetan lični angažman i doprinos promociji Republike Srbije Novaku Đokoviću

 

 

 

Na svečanosti povodom Dana diplomatije održanoj u Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije, 29. maja 2020. godine, prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić uručio je Novaku Đokoviću Povelju izuzetan lični angažman i doprinos promociji Republike Srbije i njenog naroda u svetu.

U obrazloženju odluke o Povelje Novaku Đokoviću navodi se:

"Idol je mladih, ne samo zbog svojih sportskih rezultata, već i zbog potvrđenih kvaliteta van sportskog terena. Teško se u novijoj istoriji može naći primer takvog mladog čoveka koji je svojim uspesima ujedinio narod u snažnom doživljaju sreće i ushićenja kroz vanserijske pobede, ili, opet, tuge i razočaranja, kada su u pitanju retki porazi. I kroz pozitivne i kroz negativne emocije probudio je naš uspavani duh, dao nam snagu i inspirisao sve generacije. Svetu je poslao poruku snažne sportske nacije, talentovanih i dobrih ljudi, koji se ponose svojom istorijom i tradicijom.

Detaljniju vest o ovom događaju možete pročitati ovde.Produženje trajanja izložbe "Srpski modernizam 1880-1950" u Narodnoj galeriji u Ljubljani

Usled činjenice da zbog stanja epidemije virusa Covid 19 u Republici Sloveniji nije radila od sredine marta do prve polovine maja ove godine, Narodna galerija u Ljubljani donela je odluku da se trajanje izložbe "Srpski modernizam 1880-1950" produži do 6. septembra 2020. godine.

 Obaveštenje o režimu ulaska u Republiku Srbiju za državljane Republike Srbije i strane državljane

Vlada Republike Srbije je na sednici održanoj 21. maja donela odluku o prestanku važenja Odluke o zatvaranju svih graničnih prelaza za ulazak u Republiku Srbiju, kojom prestaje da važi istoimena odluka od 19. marta, kao i Odluku o izmenama i dopunama Odluke o proglašenju bolesti COVID 19 izazvane virusom SARS-CoV-2 zaraznom bolešću. Odluke su stupile na snagu nakon objavljivanja u „Službenom glasniku“ i važe od 22. maja.


Pomenutim odlukama granični prelazi za ulazak u Republiku Srbiju su otvoreni i od 22. maja funkcionišu u uobičajenom režimu. Pripadnici graničniih organa vršiće standardne granične provere u skladu sa Zakonom o graničnoj kontroli i drugim relevantnim propisima.


Izmenama i dopunama Odluke o proglašenju bolesti COVID 19 izazvane virusom SARS-CoV-2 zaraznom bolešću ukinuta je mera zabrane ulaska u Republiku Srbiju, kao i epidemiološke mere za kategorije domaćih i stranih državljana. Za ulazak u Republiku Srbiju više nije potrebna saglasnost/dozvola  ni za ulazak domaćih ni stranih državljana.


Svim licima za ulazak u Republiku Srbiju više nije potreban negativan PCR test niti im se određuje mera obavezne samoizolacije, već im se prilikom pasoške kontrole uručuje pismeno obaveštenje – zdravstveno upozorenje, na srpskom i engleskom jeziku, o merama kojih se treba pridržavati radi sprečavanja pojave, širenja i suzbijanja zarazne bolesti COVID 19.


Strani državljani, kojima je rok važenja privremenog boravka u Republici Srbiji istekao nakon proglašenjnja vanrednog stanja u Republici Srbiji mogu ući u Republiku Srbiju najkasnije do 1. jula 2020. godine i zakonito podneti zahtev za produženje privremenog boravka u roku od 30 dana od ulaska u Republiku Srbiju.

 

Ambasada Republike Srbije u Republici Sloveniji, u skladu sa ovim Odlukama, počev od 22. maja 2020. godine nastavlja sa prijemima zahteva za izdavanje viza stranim državljanima.VAŽNO UPOZORENJE - LAŽAN SAJT ZA PRIJAVU ZA GLASANJE IZ INOSTRANSTVA - Saopštenje Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije

Nijedan organ države ne stoji iza sajta www.hocudaglasam.com na kom se navodi da građani Republike Srbije koji žive u inostranstvu mogu da ostave svoje lične podatke, kao i kopije ličnih dokumenata, kako bi mogli da se prijave za glasanje za predstojeće izbore.

Posebno je važno upozoriti javnost i sve građane da budu oprezni, jer je zvanična procedura za prijavu građana za glasanje po mestu boravišta u inostranstvu propisana Zakonom o jedinstvenom biračkom spisku i Uputstvom za sprovođenje Zakona o jedinstvenom biračkom spisku.

Ta procedura podrazumeva podnošenje ličnog zahteva preko diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Srbije koji te zahteve propisanim procedurama prosleđuju opštinskim odnosno gradskim upravama prema mestu prebivališta podnosioca zahteva, nakon čega navedene uprave donose rešenje o upisu podatka u birački spisak da će birač na predstojećim izborima da glasa prema mestu boravišta u inostranstvu.

Građani moraju biti oprezni kome ostavljaju svoje podatke budući da postoji mogućnost zloupotrebe istih. VAZNO OBAVEŠTENJE

                       

 

Obaveštavamo da je Uprava za dijasporu i Srbe u regionu Ministarsva spoljnih poslova Republike Srbije raspisala ponovljene konkurse za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i Srba u regionu i matične države i dijaspore.

Konkursi su otvoreni od 18 maja do 1. juna 2020. godine.

Sve informacije o konkurisma i proceduri prijavljivanja mogu se pronaći na sledećem linku:

http:// www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/IZBORI 2020: NASTAVAK IZBORNIH RADNJI

Predsednik Republike Srbije je 10. maja 2020. godine doneo Odluku o izmeni Odluke o raspisivanju izbora za narodne poslanike ("Službeni glasnik RS", broj 68/20), kojom je kao datum održavanja izbora određen 21. jun 2020. godine.

U skladu sa Rešenjem Republičke izborne komisije, kao organom koji sprovodi postupak izbora za narodne poslanike Narodne skupštine, donetim 11. maja 2020. godine, diplomatsko-konzularna predstavništva nastavljaju sa izbornim radnjama, odnosno sa prijemom zahteva državljana Republike Srbije za glasanje u inostranstvu.

S tim u vezi, obaveštavamo da su informacije o glasanju u inostranstvu dostupne na sledećem linku:


http://mduls.gov.rs/obavestenja/obavestenje-za-birace-sa-boravistem-u-inostranstvu-o-ostvarivanju-birackog-prava-na-izborima-za-narodne-poslnike-narodne-skupstine/


Istovremeno, obaveštavamo da punoletni državljani sa biračkim pravom, koji poseduju važeći identifikacioni dokument Republike Srbije i imaju prijavljeno prebivalište na teritoriji Republike Srbije, mogu podneti zahtev za glasanje u Ambasadi Republike Srbije u Ljubljani najkasnije do ponoći 30. maja 2020. godine i to lično (uz prethodnu najavu telefonom na +386 1 4380 110), putem pošte, na fax: br:+386 1 434 26 88 ili na e-mail: embassy.ljubljana@mfa.rs .


Formulare potrebne za prijavu za glasanje možete preuzeti na sledećim linkovima:


http://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2016/03/zahtev_za_upis_u_biracki_spisak_podatka_da_ce_birac_glasati_u_inostranstvu.doc


http://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2016/03/zahtev_za_upis_u_biracki_spisak1.doc


Uz prijavu za glasanje potrebno je dostaviti i jasnu fotokopiju identifikacionog dokumenta Republike Srbije.Konkursi za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i Srba u regionu - OBAVEŠTENjE

Obaveštavamo da je od strane nadležnih organa Republike Srbije doneta odluka da se konkursi za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i Srba u regionu i matične države i dijaspore ponište.

 

Novi konkursi će biti raspisani po okončanju vanrednog stanja u Republici Srbiji prouzrokovanog epidemijom korona virusa.VAŽNO OBAVEŠTENJE ZA DRŽAVLJANE REPUBLIKE SRBIJE

Poštovani,

Humanitarni konvoj vozila za odlazak u Republiku Srbiju biće organizovan u petak, 3.aprila 2020. godine u poslepodnevnim časovima.

Svi zainteresovani treba da budu na lokaciji Ljubljana, Parkirišče Dolgi most, najkasnije do 16 časova. 

Navedenu lokaciju možete pronaći na jednom od sledećih linkova:

https://www.google.com/maps/place/P+%2B+R+Dolgi+Most/@46.0365828,14.4282699,13z/data=!4m5!3m4!1s0x47652d34d14a24d1:0x271240eee0da2569!8m2!3d46.0365828!4d14.4632888?hl=en-SI

https://www.google.com/maps/place/46°02'10.8%22N+14°27'44.2%22E/@46.0363194,14.4600821,17z/data=!3m1!4b1!4m5!3m4!1s0x0:0x0!8m2!3d46.0363194!4d14.4622708?hl=en-SI

 

Ambasada Republike Srbije u Republici Sloveniji VAŽNO OBAVEŠTENJE ZA DRŽAVLJANE REPUBLIKE SRBIJE


Poštovani,

u Ambasadi Republike Srbije u Ljubljani je u toku priprema i organizacija novih konvoja vozila za odlazak u Republiku Srbiju,  koji treba da budu realizovani u najskorije vreme.

Molimo da budete dostupni na kontakt telefone koje ste dostavili Ambasadi i da pratite naš sajt.

 

Ambasada Republike Srbije u Republici Sloveniji DIGITALNI SADRŽAJI USTANOVA KULTURE REPUBLIKE SRBIJE - 2020

U cilju što bezbednijeg prevazilaženja društvene situacije nastale usled epidemije COVID-19, i olakšavanja pristupa kulturnim sadržajima stanovnicima Srbije, kao i korisnicima iz drugih zemalja, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije predstavlja širok spektar programa/sadržaja nacionalnih ustanova kulture dostupnih u digitalnom formatu (virtuelne ture, digitalni audio i video materijal, fotografije, tekstove, 3D skenirane objekte i slično) na stranim jezicima.

Informacije o gorenavedenim programima/sadržajima dostupne su na sledećem linku:
http://www.kultura.gov.rs/cyr/aktuelnosti/digital-contents----serbian-cultural-institutions-2020

Zvanična internet stranica Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije:
http://www.kultura.gov.rs/cyr/
http://www.kultura.gov.rs/en/

Srpski dugometražni filmovi dostupni na Internetu:

1. Pored mene, 2015, Stevan Filipović,
(drama, 110 minuta)
http://www.fcs.rs/en/films/film-database/?page=film&id=1314
Link: https://www.youtube.com/watch?v=hpКAFB9QUZc

2. Šišanje, 2010, Stevan Filipović,
(drama, 98 minuta)
http://www.fcs.rs/en/films/film-database/?page=film&id=169
Link: https://www.youtube.com/watch?v=tsH6IRftCEI

3. Šejtanov ratnik, 2006, Stevan Filipović,
(horor komedija, 94 minuta)
http://www.fcs.rs/en/films/film-database/?page=film&id=152
Link: https://www.youtube.com/watch?v=IgxT0TmisxEDigitalni sadržaji u oblasti kulture

Ministarstvo kulture i informisanja, u nameri da stanovništvu u Republici Srbiji, ali i inostranstvu, olakša pristup sadržajima iz kulture, imajući u vidu sprečenost obavljanja programskih aktivnosti ustanova kulture, uputilo je preporuku ustanovama kulture da se građanima omogući maksimalna dostupnost digitalnih sadržaja iz oblasti kulture.

Na veb stranici Ministarstva kulture i informisanja možete pronaći spisak digitalnih sadržaja u oblasti kulture koje nude ustanove kulture:

http://www.kultura.gov.rs/lat/aktuelnosti/virtuelne-ture-kroz-kulturne-sadrzaje-

kao i kroz pristup na veb strancima "Digitalna solidarnost" i "Vodič kroz kulturno nasleđe Srbije":

https://www.digitalnasolidarnost.gov.rs/

https://kultura.rs

 VAŽNO OBAVEŠTENJE

Imajući u vidu aktuelne zabrane putovanja i različite granične režime u zemljama u okruženju izazvane proglašenjem epidemije virusom COVID 19, obaveštavamo vas da ne raspolažemo informacijom kada će biti omogućen odlazak u Srbiju za državljane Srbije koji se nalaze u Sloveniji.
U ovom trenutku Ambasada samo prikuplja podatke o državljanima Srbije koji žele da se vrate Srbiju. S tim u vezi, molimo sve zainteresovane da Ambasadi putem e-maila dostave kontakt telefon i sledeće lične podatke : ime i prezime, JMBG, broj pasoša, zemlja u kojoj imate boravak, svrha boravka i adresa prebivališta u Srbiji, da li ste trudnica ili bolujete od hroničnih bolesti.

E-mail Ambasade je: embassy.ljubljana@mfa.rs 


Istovremeno, pozivamo vas da redovno pratite informacije na sajtu Ambasade Srbije u Sloveniji.

Ambasada Republike Srbije u Republici Sloveniji
 VAŽNO OBAVEŠTENJE

Svi gradjani Srbije koji se nalaze na teritoriji Slovenije, imaju sopstveni prevoz i žele da se vrate u Srbiju treba najkasnije do sutra, 26.03.2020. u 06.00 časova da budu u sportskoj dvorani “Ježica”, adresa Savlje 6, Ljubljana. 

https://www.sport-ljubljana.si/Park_Jezica_Dvorana_Jezica/

Za one kojima je to potrebno, večeras je obezbedjeno prenoćište i hrana.

Sa tog mesta organizovano će se krenuti ka Srbiji.

Napominjemo da će shodno odluci Vlade Republike Srbije svim osobama koje dolaze iz rizicnih zemalja, a u koje spada i Slovenija, biti odredjena mera zadržavanja u karantinu u trajanju od 28 dana.


 Izbori za narodne poslanike - prekidanje radnji u sprovođenju izbora

 

Obaveštavamo da se u skladu sa Uredbom o merama za vreme vanrednog stanja Vlade Republike Srbije, donetom 17. marta 2020. godine,  prekidaju sve izborne radnje u sprovođenju izbora za narodne poslanike Narodne skupštine Republike Srbije, raspisanih za 26. april 2020. godine.


Prekid izbornih radnji važi od 17. marta 2020. godine, a izborni proces će biti nastavljen u skladu sa odlukom o prestanku vanrednog stanja.


Ambasada obustavlja sve aktivnosti u vezi sa sprovođenjem izbora, uključujući i prijem zahteva za upis u birački spisak da će birač glasati u inostranstvu.


Državljani Republike Srbije u Republici Sloveniji, koji imaju pravo glasa, biće blagovremeno obavešteni o novim rokovima za upis u birački spisak za glasanje u inostranstvu.Korona virus - obaveštenje


Rаdi zаštitе оd unоšеnjа zаrаznih bоlеsti nа tеritоriјu Rеpublikе Srbiје, strаnim držаvlјаnimа privrеmеnо sе zаbrаnjuје ulаzаk u Rеpubliku Srbiјu.

 

Меrа sе nе primеnjuје nа:
1) pоsаdе tеrеtnih mоtоrnih vоzilа prilikоm оbаvlјаnjа mеđunаrоdnоg prеvоzа u drumskоm sаоbrаćајu. U slučајu mеđunаrоdnоg trаnzitnоg prеvоzа tеrеtа u drumskоm sаоbrаćајu, isti sе оgrаničаvа nа pеriоd nе duži оd 12 čаsоvа оd mоmеntа ulаskа nа tеritоriјu Rеpublikе Srbiје;
2) pоsаdе tеrеtnih brоdоvа kојi prеvоzе rоbu u јеdnu оd dоmаćih lukа. U slučајu trаnzitnе plоvidbе nа mеđunаrоdnоm vоdnоm putu nа tеritоriјi Rеpublikе Srbiје, isti sе оgrаničаvа nа pеriоd nе duži оd 90 čаsоvа zа brоdskе sаstаvе i 60 čаsоvа zа sаmоhоdnа plоvilа оd mоmеntа ulаskа nа tеritоriјu Rеpublikе Srbiје u slučајu uzvоdnе plоvidbе, оdnоnо nа pеriоd nе duži оd 72 čаsа zа brоdskе sаstаvе i 54 čаsа zа sаmоhоdnа plоvilа оd mоmеntа ulаskа nа tеritоriјu Rеpublikе Srbiје u slučајu nizvоdnе plоvidbе;
3) vоzоprаtnо оsоblје žеlеzničkih vоzilа kоја ulаzе u zоnu grаničnih stаnicа utvrđеnih mеđudržаvnim spоrаzumimа;
4) pоsаdе i kаbinskо оsоblје vаzduhоplоvа čiје је krајnjе оdrеdištе Rеpublikа Srbiја ili su u trаnzitu prеkо mеđunаrоdnih аеrоdrоmа Rеpublikе Srbiје;
5) licа kоја su dоbilа dоzvоlu zа ulаzаk u Rеpubliku Srbiјu i bоrаvаk ili trаnzit krоz Rеpubliku Srbiјu оd rаdnоg tеlа Vlаdе kоје činе prеdstаvnici Мinistаrstvа zdrаvlја, Мinistаrstvа spоlјnih pоslоvа, Мinistаrstvа unutrаšnjih pоslоvа i Мinistаrstvа grаđеvinаrstvа, sаоbrаćаја i infrаstrukturе. Rаdnо tеlо Vlаdе оdrеdićе uslоvе i оgrаničеnjа trаnzitа, оdnоsbnо bоrаvkа licа kојimа је dаtа dоzvоlа zа ulаzаk u Rеpubliku Srbiјu;
6) humаnitаrnе kоnvоје pоd оbаvеznоm prаtnjоm ugоvоrеnе diplоmаtskim putеm;
7) аkrеditоvаnе člаnоvе оsоblја strаnih diplоmаtskо-kоnzulаrnih prеdstаvništаvа i kаncеlаriја mеđunаrоdnih оrgаnizаciја, kао i člаnоvе njihоvih pоrоdicа kојi su nоsiоci pоsеbnih ličnih kаrаtа, оdnоsnо idеntifikаciоnih dоkumеnаtа izdаtih оd strаnе Мinistаrstvа spоlјnih pоslоvа i Gеnеrаlnоg sеkrеtаriјаtа Vlаdе;
8) strаnе držаvlјаnе kојi imајu оdоbrеn bоrаvаk ili stаlnо nаstаnjеnjе u Rеpublici Srbiјi.“


Držаvlјаni Rеpublikе Srbiје i strаni držаvlјаni kојi imајu оdоbrеn bоrаvаk ili stаlnо nаstаnjеnjе u Rеpublici Srbiјi, а kојi u Rеpubliku Srbiјu dоlаzе iz držаvа/pоdručја sа intеnzivnоm trаnsmisiјоm bоlеsti COVID-19 – Švајcаrskа, Itаliја, Irаn, Rumuniја, Špаniја, Nеmаčkа, Frаncuskа, Аustriја, Slоvеniја i Grčkа, upućuјu sе u izоlаciјu u trајаnju оd 28 dаnа.


Držаvlјаnimа Rеpublikе Srbiје i strаnim držаvlјаnimа kојi imајu оdоbrеn bоrаvаk ili stаlnо nаstаnjеnjе u Rеpublici Srbiјi, а kојi u Rеpubliku Srbiјu dоlаzе iz drugih držаvа kоје nisu zаhvаćеnе intеnzivnоm trаnsmisiјоm bоlеsti COVID-19, оdrеdićе sе mеrа stаvlјаnjа pоd zdrаvstvеni nаdzоr u trајаnju оd 14 dаnа (izоlаciја u kućnim uslоvimа).


Таkоđе, оbаvеštаvаmо dа је mоgućе pоdnеti zаhtеv zа izuzеćе оd zаbrаnе ulаskа strаnih držаvlјаnа u Rеpubliku Srbiјu u pојеdinаčnim оprаvdаnim slučајеvimа. Dа bi sе tо оstаvrilо nеоphоdnо је dа strаnе diplоmаtskе misiје, kоnzulаrnа prеdstаvništvа i kаncеlаriје mеđunаrоdnih оrgаnizаciја аkrеditоvаnе u Rеpublici Srbiјi, zаhtеvе zа izdаvаnjе dоzvоlа оd rаdnоg tеlа Vlаdе zа ulаzаk strаnih držаvlјаnа nа tеritоriјu Rеpublikе Srbiје i bоrаvаk ili trаnzit krоz Rеpubliku Srbiјu trеbа dа pоdnоsе putеm vеrbаlnе nоtе nа slеdеću e-mail аdrеsu radnotelo-covid19@mfa.rs.


Zаhtеv zа izdаvаnjе dоzvоlе trеbа dа sаdrži slеdеćе pоdаtkе:
- imе i prеzimе licа;
- brој putnе isprаvе (pаsоš ili ličnа kаrtа) i držаvlјаnstvо;
- grаnični prеlаz ulаskа u Rеpubliku Srbiјu;
- grаnični prеlаz izlаskа iz Rеpublikе Srbiје i krајnjа dеstinаciја (u slučајu trаnzitа);
- mеstо i аdrеsа tоkоm bоrаvkа u Rеpublici Srbiјi (u slučајu dоzvоlе zа bоrаvаk);
- rеgistаrski brој i tip prеvоznоg srеdstcvа kојim sе ulаzi i/ili trаnzitirа krоz Rеpubliku Srbiјu;
- pоdаci о vоzаču i, pо mоgućstvu, kоntаkt tеlеfоn.
 VAŽNO OBAVEŠTENJE

U skladu sa merama Vlade Republike Srbije za sprečavanje širenja i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19, Ministarstvo spoljnih poslova preporučuje državljanima Republike Srbije koji borave u inostranstvu da sva putovanja u Republiku Srbiju koja nisu neophodna odlože do daljeg, naročito ukoliko planiraju dolazak iz zemalja, odnosno područja sa intenzivnom transmisijom bolesti COVID-19. 

Najnovijom odlukom Vlade Republike Srbije utvrđeno je da državljani Republike Srbije koji dolaze iz država, odnosno područja sa intenzivnom transmisijom bolesti COVID-19, odnosno žarišta epidemije, i to iz: Švajcarske Konfederacije, Republike Italije, Islamske Republike Iran, Rumunije, Kraljevine Španije, Savezne Republike Nemačke, Francuske Republike, Republike Austrije, Republike Slovenije i Republike Grčke upućuju se u izolaciju u trajanju od 28 dana. 

Državljanima Republike Srbije koji dolaze iz drugih država odrediće se mera stavljanja pod zdravstveni nadzor u trajanju od 14 dana (izolacija u kućnim uslovima).  

Pri ulasku u zemlju građanima će biti uručeno obavezujuće rešenje. 

Primena navedenih mera će se strogo konstrolisati i svako neprdržavanje istih biće najstrožije sankcionisano propisanom kaznom.KОRОNА VIRUS: PRЕPОRUKА DRŽАVLJАNIМА SRBIЈЕ U INОSТRАNSТVU

 Mere Vlade Republike Srbije povodom zarazne bolesti COVID - 19

Vlada Republike Srbije je na sednici od 11. marta 2020. godine donela nove mere i precizirala postojeće, radi sprečavanja pojave, širenje i suzbijanja zarazne bolesti COVID - 19. 

Tekst saopštenja Vlade Republike Srbije tim povodom možete pročitati ovdeObaveštenje Kancelarije Vlade Republike Slovenije za komunikacije o novouspostavljenim uslovima uslaska iz Italije u Republiku Sloveniju

KANCELARIJA VLADE REPUBLIKE SLOVENIJE ZA KOMUNIKACIJE
SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
Ljubljаnа, 11. mаrtа 2020. godine 

 

Ministаr zdrаvljа Aleš Šаbeder sаopštio je dа nаredbа o uslovimа ulаskа u Republiku Sloveniju iz Itаlije sа ciljem dа se spreči širenje zаrаzne bolesti stupа nа snаgu 11. mаrtа 2020. godine u 18:00 čаsovа.

Ovim nаredbom utvrđuju se uslovi zа ulаzаk nа slovenаčku teritoriju iz Itаlije kаko bi se sprečilo širenje zаrаzne bolesti SARS-CoV-2 (COVID-19).


U grаničnom području nа drumskim vezаmа sа Itаlijom biće uspostаvljeno šest kontrolnih punktovа, i to: Rаteče, Robič, Vrtojbа, Fernetiči, Škofije i Krvаvi potok.

Nаdležne službe zа drumski saobraćaj će osigurаti dа se nа kontrolnim tаčkаmа postаve odgovаrаjući sаobrаćаjni znаkovi i dа budu blokirаne sve ostаle putne veze sа Itаlijom.

Sаobrаćаj putničkih vozovа između Itаlije i Slovenije je obustаvljen.

Ulаzаk u Republiku Sloveniju dozvoljen je svаkom licu koje nije slovenаčki držаvljаnin ili nemа prijаvljeno stаlno ili privremeno prebivаlište u Republici Sloveniji, аko podnese dokаz nа slovenаčkom, engleskom ili itаlijаnskom jeziku koji nije stаriji od tri dаnа dа je izvršio  molekulаrno-lаborаtorijsko ispitivаnje nа prisustvo SARS-CoV-2 (COVID-19), pokаzujući negаtivne rezultаte zа SARS-CoV-2 (COVID-19).

Ako pojedinаc ne dostаvi dokаz iz prethodnog stаvа, i dаlje će mu biti dozvoljen ulаzаk u Republiku Sloveniju аko mu je telesnа temperаturа nižа od 37,5 ° C i аko nemа jаsnih znаkovа infekcije gornjih disаjnih putevа (kаšаlj, kijаnje, nedostаtаk dаhа).

Ovа nаredbа se ne odnosi nа držаvljаne Republike Slovenije, licа sа stаlnim ili privremenim prebivаlištem u Republici Sloveniji i teretni sаobrаćаj.


Ovu nаredbu sprovode zdrаvstveni rаdnici i Službа civilne zаštite Republike Slovenije, uz аsistenciju policije.


Policijski timovi već postoje nа svih šest kontrolnih punktovа. Zdrаvstveni rаdnici su spremni nа pet kontrolnih punktovа, dok će na geogrаfski nаjudаljenijem kontrolnom punktu uskoro imаti svoj tim.

Sаopštenje zа jаvnost Vlаde Republike Slovenije dostupno je nа internet prezentаciji:

https://www.gov.si/en/news/2020-03-11-government-order-in-force-on-the-conditions-of-entry-into-slovenia-from-italy-aimed-at-stemming-the-spread-of-infection/

Aktuelne informаcije i instrukcije povodom koronа virusа COVID-19 rаspoložive su nа centrаlnoj internet prezentаciji Vlаde Republike Slovenije

https://www.gov.si/en/topics/coronavirus-disease-covid-19/

 Obaveštenje za birače sa boravištem u inostranstvu o ostvarivanju prava na izborima za narodne poslanike Narodne skupštine

Obaveštavamo da su informacije o glasanju u inostranstvu dostupne na sledećem linku:

http://mduls.gov.rs/obavestenja/obavestenje-za-birace-sa-boravistem-u-inostranstvu-o-ostvarivanju-birackog-prava-na-izborima-za-narodne-poslnike-narodne-skupstine/

Istovremeno, obaveštavamo da punoletni državljani sa biračkim pravom, koji poseduju važeći identifikacioni dokument Republike Srbije i imaju prijavljeno prebivalište na teritoriji Republike Srbije, mogu podneti zahtev za glasanje u Ambasadi Republike Srbije u Ljubljani najkasnije do ponoći 4.aprila 2020. godine i to lično, putem pošte, na fax: br:+386 1 434 26 88 ili na e-mail: embassy.ljubljana@mfa.rs .

Formulare potrebne za prijavu za glasanje možete preuzeti na sledećim linkovima:

http://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2016/03/zahtev_za_upis_u_biracki_spisak_podatka_da_ce_birac_glasati_u_inostranstvu.doc

http://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2016/03/zahtev_za_upis_u_biracki_spisak1.doc

Uz prijavu za glasanje potrebno je dostaviti i jasnu fotokopiju identifikacionog dokumenta Republike Srbije.

 Nagradni konkurs Akademske srpske asocijacije - "Sveti Trifun i Sveti Valentin nekada i sada"

Obaveštavamo Vas da je Akademska srpska asocijacija otvorila nagradni konkurs na temu "Sveti Trifun i Sveti Valentin nekada i sada".

Više informacija možete pronaći na internet adresi:

https://asasocijacija.com/otvoren-nagradni-konkurs-na-temu-sveti-trifun-i-sveti-valentin-nekada-i-sada/
 

 Konkurs za sufinansiranje projekata prevođenja reprezentativnih dela srpske književnosti u inostranstvu i kulturne delatnosti Srba u inostranstvu u 2020. godini

Obaveštavamo da je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije raspisalo:


- Konkurs za sufinansiranje projekata prevođenja reprezentativnih dela srpske književnosti u inostranstvu u 2020. godini;
- Konkurs za finansiranje/sufinansiranje projekata u oblasti kulturnih delatnosti Srba u inostranstvu u 2020. godini.


Detaljne informacije o pomenutim konkursima dostupne su na internet stranici Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije – www.kultura.gov.rs.

Rok za podnošenje konkursnih prijava je 16. mart 2020. godine.

Za dodatne informacije o konkursu zainteresovani mogu kontaktirati g. Mladena Veskovića u Ministarstvu kulture i informisanja Republike Srbije putem elektronske pošte mladen.veskovic@kultura.gov.rs ili na telefon +381 11 3398 026 .Кonkursi za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu

Obaveštavamo da je Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije raspisala konkurse za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i Srba u regionu i matične države i dijaspore.


Кonkursi su otvoreni od 20. januara do 10. februara 2020. godine.


Sve potrebne infomacije o konkursima i proceduri prijavljivanja dostupne su na linku – http://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/ .

 Otvaranje izložbe "Srpski modernizam 1880-1950", Ljubljana, 29. januar 2020. godine

Obaveštavamo da će u Narodnoj galeriji u Ljubljani, 29. januara 2020. godine, biti otvorena izložba "Srpski modernizam 1880-1950, Zbirka galerije Matice Srpske", u organizaciji Galerije Matice srpske iz Novog Sada i Narodne galerije iz Ljubljane.  

Izložbu će svečano otvoriti ministar kulture i informisanja Republike Srbije g. Vladan Vukosavljević.

 Narodna banka Srbije - finansijski vodič za povratnike

Obaveštavamo da je Narodna banka Srbije, u skladu sa relevantnim zakonskim propisima, izradila Finansijski vodič za povratnike, u cilju unapređenja informisanosti građana Republike Srbije koji žele da se vrate u našu zemlju, uz nastojanje da se stvore uslovi za njihov lakši povratak i bržu integraciju, kao i za raspolaganje njihovim novcem.

Cilj je da se na jednom mestu pruže sveobuhvatne informacije u vezi sa većinom pitanja iz oblasti deviznog poslovanja koje su značajne za povratak državljana Republike Srbije iz inostranstva, a u skladu sa Zakonom o deviznom poslovanju.

Finansijski vodič dostupan je na internet stranici Narodne banke Srbije na srpskom i engleskom jeziku na sledećim linkovima:

https://www.nbs.rs/internet/latinica/20/plp/finansijski_vodic_za_povratnike.pdf

https://www.nbs.rs/internet/english/20/dev/finansijski_vodic_za_povratnike_e.pdfOdržan 26. Diplomatski bazar u Ljubljani

U Ljubljani je 1. decembra 2019. godine održan tradicionalni Diplomatski bazar u organizaciji slovenačkog Međunarodnog udruženja žena. Kao i svake godine, pored ostalih diplomatsko-konzularnih predstavništava, na Bazaru je učestvovala i Ambasada Republike Srbije, kojom prilikom je prestavila srpske proizvode i brendove, kao i suvenire Fudbalskog saveza Srbije, Fudbalskog kluba Crvena zvezda i Turističke organizacije Zlatibora.  

Ove godine Ambasada je bila zastupljena i sa stolom na kome su posluživani tradicionalni srpski specijaliteti.