| |     slovenščina | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
Kontakt

 

Radno vreme
Ponedeljak - petak: 8:30 – 16:30 časova
Konzularno odeljenje (rad sa strankama): 09:00 - 13:00 časova

Praznici

Adresa
Slomškova 1
1000 LjUBLjANA
SLOVENIJA

Telefeon: + 3861 / 438-01-11, 438-01-10 Lokacija/Mapa
Fax:          + 3861 / 434-26-88, 434-26-89 Konzularna nadležnost
  Počasni konzuli
E-mail: embassy.ljubljana@mfa.rs  
Veb sajt:  http://www.ljubljana.mfa.gov.rs  

 


 
„Izbrisani“ – OBAVEŠTENJE

Zahtev/tužba za naknadu štete zbog izbrisa može se podneti do 18. juna 2017. godine

Zakon o naknadi štete osobama koje su bile izbrisane iz registra stalnog boravka u Repiblici Sloveniji stupio je na snagu 18. decembra 2013. godine, a njegova primena je počela 18. juna 2014. godine.

U skladu sa odredbama navedenog zakona, rok za podnošenje zahteva/tužbe za naknadu štete zbog izbrisa je tri godine od stupanja na snagu Zakona, odnosno do 18. juna 2017. godine, ili tri godine od dana regulisanja statusa (u slučaju da po zahtevu lica za dobijanje stalnog boravka ili za prijem u državljanstvo R. Slovenije nije pravnosnažno odlučeno u trenutku donošenja Zakona).

Zakon predviđa dva načina na koji se može ostvariti naknada štete: upravni postupak – podnošenjem zahteva nadležnoj upravnoj jedinici i sudski – podnošenjem tužbe nadležnom sudu. U upravnom postupku „izbrisanim“ licima je priznato pravo na paušalnu naknadu štete u iznosu od 50 evra mesečno za period od izbrisa pa do ponovnog regulisanja statusa u R. Sloveniji (dobijanje dozvole stalnog boravka ili prijema u državljanstvo), dok je u sudskom postupka naknada ograničena na iznos koji je tri puta veći od onog koji bi ostvarili u upravnom postupku.

„Izbrisani“, koji nisu zadovoljni iznosom naknade štete koji je predviđen slovenačkim zakonom, mogu podneti tužbu za naknadu štete Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, pod uslovom da pre toga iscrpe sva pravna sredstva u R. Sloveniji.


8. Konferencija srpske medicinske dijaspore, Beograd, 21-23. jun 2017. godine

http://serbiandiasporamedical.rs/wp/


 
 
Oproštajni susret ambasadora A. Radovanovića sa predsednikom Državnog saveta R. Slovenije M. Bervarom

Ambasador Aleksandar Radovanović, povodom okončanja dužnosti ambasadora u R. Sloveniji, susreo se sa predsednikom Državnog saveta R. Slovenije Mitjom Bervarom, 26. juna 2017. godine.

U razgovoru su potvrđeni veoma dobri bilateralni odnosi između Srbije i Slovenije i razmotrene mogućnosti unapređenja saradnje u oblastima iz domena nadležnosti Državnog saveta.


Oproštajni susret ambasadora A. Radovanovića sa predsednikom Državnog zbora R. Slovenije M. Brglezom

Ambasador Aleksandar Radovanović, povodom okončanja dužnosti ambasadora u Republici Sloveniji, susreo se sa predsednikom Državnog zbora Republike Slovenije Milanom Brglezom, 20. juna 2017. godine.

Prilikom oproštajnog susreta konstatovan je uspon u parlamentarnoj saradnji između dve zemlje, uz izražen obostrani interes za njenim daljim jačanjem i unapređenjem.

Istaknut je značaj parlamenata u procesu pristupanja država kandidata Evropskoj uniji, u kom smislu je predsednik Državnog zbora M. Brglez izrazio čvrstu podršku slovenačke strane evropskim integracijama Srbije i u narednom periodu.


Oproštajni susret ambasadora A. Radovanovića sa gradonačelnikom Ljubljane Z. Jankovićem

Ambasador Aleksandar Radovanović, povodom okončanja dužnosti u Republici Sloveniji, susreo se sa gradonačelnikom Ljubljane Zoranom Jankovićem, 14. juna 2017. godine.

Ssuret je bio prilika da se u prijateljskoj atmosferi konstatuju veoma dobre i prijateljske veze između Beograda i Ljubljane, što predstavlja jedan od segmenata ukupnih dobrih odnosa između Srbije i Slovenije.


Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova