| |     slovenščina | english  
Naslovna
Obeležavanje Dana sećanja na stradale u NATO agresiji

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obratio se povodom obeležavanja Dana sećanja na stradale u NATO agresiji.

„Vaša svetosti, poštovani predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine, poštovani predsednici Narodnih skupština Republike Srbije i Republike Srpske, poštovani predsednici vlada Republike Srbije i Republike Srpske, uvaženi ministri obeju vlada, dragi gosti i prijatelji, predstavnici srpskog naroda iz Crne Gore, Severne Makedonije, Hrvatske, hvala vam što smo i večeras svi zajedno i što je srpski duh nesalomiv i nepobediv.

Jedno dete dnevno i malo više od toga. To je ona najteža, namučnija i najbolnija brojka NATO agresije iz 1999. godine. Ubijeno, zaustavljeno, bez ikakve svoje krivice, nikakav  greh nisu počinili, bez prava na odbranu, i bez prava na pravdu, bez prava na život.

Niko nikada nije odgovarao za ovaj zločin, zločin veći od zločina. Niko za 2500 ubijenih civila, ali i vojnika i policajaca koji su krivi samo zato što su čuvali, štitili sebe i svoja ognjišta. Niko nikada nije odgovarao za više od 6000 ranjenih.

Objasniti to, ni danas, 22 godine posle agresije, nije moguće, ne postoji, i pored sveg truda, univerzalno opravdanje, nema razloga, nema smisla, a ostala su samo, kao večni greh, imena.

Miljana Milić, petnaest godina,
Vladimir Milić, dvanaest godina,
Miomir Mladenović, četrnaest godina,
Dragan Dimić, tri godine,
Julijana Brudar, deset godina,
Olivera Maksimović, dvanaest godina,
Miroslav Knežević, trinaest godina,
Dajana Pavlović, pet godina,
Stevan Pavlović, osam godina,
Marko Simić, dve godine,
Milica Rakić, tri godine,
Ivan Ivančić, sedam godina,
Marko Ivanović, tri godine...

I tako, osamdeset devet imena, i to ne samo srpskih.

Besmisao pukog ubistva nije birao. Šesnaestoro dece, od dve do sedamnaest godina, iz porodica Ahmetaj i Hasani, ubijeno je u koloni koja se vraćala kući, u Prizren.

To je, u jednom naslovu, na Zapadu, jednostavno objašnjeno kao "tragična greška". Smrt koja je stigla Marka Roglića, Milana Ignjatovića, Gordanu Nikolić, Irenu Mitić, Milicu Stojanović, Bojanu Tošović, Branimira Stanijanovića, našu Sanju Milenković... nije mogla da računa, niti da dobije čak i takvo objašnjenje.

Te smrti nisu, za one koji su ih posejali, bile ni tragične, a još manje greška. To je bio samo izgovor, bedni izgovor.

Bile su namera, bile su jasna odluka, preki sud nad jednom zemljom, nad njenim ljudima, nad njenom decom.

I zato danas nećemo da licitiramo oko imenovanja svega što se, tokom proleća 1999. godine dogodilo. Jer dogodio se zločin, težak i strašan. I dogodila se agresija, ne ni bombardovanje, ni intervencija, ni kampanja, ni operacija. Dogodila se agresija. Napad na suverenu zemlju, bez odluke Ujedinjenih nacija, bez onog dovoljnog razloga koji bi predstavljao napad tadašnje Jugoslavije na neku susednu, ili NATO državu.

Nikoga Srbija odnosno Savezna Republika Jugoslavija tada nije napala. Napali su nas, sa jednim ciljem. Da nas poraze, da nas ubijaju, i na kraju da nam oduzmu deo teritorije.

I koliko god danas analizirali stvari, kako god i koliko god oštri i kritični bili prema sebi, našoj tadašnjoj politici, našem tadašnjem rukovodstvu, jasno je da su Savezna Republika Jugoslavija i Srbija tada ostavljene gotovo bez izbora. Izbor je bio jeziv, ili gubitak teritorije i ljudi sa jedne strane ili potpuni nestanak srpske države, morala, časti, srpskog duha, imena i prezimena. I nismo mogli da ne izgubimo. Devetnaest velikih napalo je jednu malu zemlju, Saveznu Republiku Jugoslaviju. Napali su Srbiju i Crnu Goru. I čak i kad ne govore danas, u jednoj od dve nezavisne zemlje o tome, to su činjenice. A ta mala zemlja, i taj mali narod, svima njima, njih devetnaest velikih i moćnih, održala je čas iz onog najvažnijeg, časti, morala i ljubavi prema slobodi koju jedan narod može da ima.

Da, pravdu, pravdu da ne zaboravimo. Svih tih devetnaest velikih i danas će nemušto govoriti o svom vojničkom uspehu, izbegavati odgovore na pitanja, a zamislite, jedan mali, samo brojčano mali srpski narod, taj mali ali veličanstveni narod, sa tugom, suzom u oku ponosno se priseća svog otpora i borbe protiv devetnaest okrutnih i bahatih.

Izgubili smo mnogo, izgubili smo očeve, braću, supružnike, decu, ali obraz i srpsko srce još su tu, da čuvaju Srbiju koja je večna i neuništiva.

Izgubili smo decu, izgubili smo ljude, izgubili smo kontrolu nad velikim delom teritorije, izgubili smo milijarde zbog uništene infrastrukture i privrede.

I sve što nam je ostalo bilo je telo jedne izmučene, uništene zemlje, zemlje u raspadanju, izmrcvarene, opljačkane, izranavljene, puste, i krive, osuđene za sve što se ne samo devedesetih, nego i tokom čitave istorije, događalo.

Zemlje, koja ni deset godina posle agresije nije imala snage da se uspravi, podigne, i radi bilo šta drugo nego da ćuti, ili da sagne glavu i pokorno se izvinjava, za sve, čak i za svoje mrtve, čak i za svoju ubijenu decu.

Danas, to više nije ta propala, izmučena, razorena, izmrcvarena Srbija.

Danas, to je Srbija, koja je ponovo pronašla i svoju snagu i svoj ponos.

Srbija koja stvari naziva pravim imenom.

Srbija koja je okrenula leđa ratu i porazima, i krenula da radi.

Srbija koja je ustala, stala na svoje noge i dobila svoj glas.

Srbija koju, čak i kad joj ne veruju, slušaju. Koja je sposobna, koja raste, i više nije deo problema. Srbija koja jeste i biće, bar ćemo mi dati sve od sebe, baš ono rešenje koje omogućava čitavom regionu život u miru i razumevanju.

I ta Srbija, danas, kada je u svetu i dalje mnogo više bombi, nego vakcina, u region šalje, ne bombe, već baš te vakcine. Danas je spremna i da ih proizvodi, i za samo nekoliko meseci to ćemo da učinimo, ali ne samo za sebe, već i za druge, za ceo Balkan.

Spremni smo, i hoćemo da pomognemo.

Nismo spremni, i nećemo da ćutimo, niti da budemo, ponovo poniženi.

Pravo na to ne crpimo samo iz žrtava koje smo imali, nego i iz činjenice da smo odavno prestali da gledamo samo druge i tražimo grešku i krivicu samo u njima, a ne ponekad i u sebi.

Pogledali smo se i priznali. I svaki gubitak, i svaki poraz, i svaki zločin koji je neko u naše ime počinio, svaki promašaj i svaku pogrešnu politiku.

I ne radimo više ništa što bi bilo koga moglo da ugrozi.

Radimo, radimo, radimo sve više i rastemo, jačamo sa samo jednim ciljem da budemo najbolji u ekonomiji i obrazovanju, zdravstvu, u kulturi, nauci, sportu...

I hoćemo da budemo bezbedni, na svom. Hoćemo da nam vojska bude mnogo jača nego što je bila te devedeset devete.  Da nikada više ne dođemo u situaciju da nam neko ubija decu, ruši zemlju, ili naš narod proteruje.

Hoćemo da ostanemo slobodni, da sami odlučujemo o svojoj sudbini, i da nam niko više ne oduzme sve, a da nam ne da ništa.

A ništa je danas, i to ću da ponavljam koliko god bude potrebno, ideja, nekih velikih, moćnih, ali i onih koji im služe, ideja da nas „Kosovo“ prizna, ne bismo li mi priznali „Kosovo“.

Nije nam potrebno to priznanje. I nećete od Srbije dobiti gaženje ni po našim žrtvama, gaženje po našoj istoriji, gaženje po našoj prošlosti, ali i gaženje po našoj budućnosti. Dobićete odgovor razumnih, i dobrih i odgovornih ljudi. Potreban nam je kompromis. Potrebno nam je ispunjavanje svih onih obaveza koje smo preuzeli i mi i Priština, a samo ih mi ispunili.

I nije to naš kapric. Nije to ni fantazmagorija o nekom srpskom svetu koji hoćemo da stvorimo.

I danas kada nam prete formiranjem Velike Albanije, kada kažu da nema ništa od Zajednice srpskih opština, naše je da budemo mirni, da brinemo o našem narodu na Kosovu i Metohiji, ali da svim tim velikim, moćnim jasno poručimo da nismo slabi kao što smo bili, da ćemo umeti da sačuvamo svoje, ne dirajući ni u šta tuđe. Uostalom, Srbija nije i neće biti šaka zobi za svaku belosvetsku vranu koja bi da je pozoba. I one koji su iskoristili snagu i silu devetnaest bahatih i okrutnih samo molim da nam ne prete. Molim, molim ih, da nam ne prete. Da ne misle da je Srbija slomljena i da neće imati snage da odgovori. Molimo vas, vas molimo, naše albanske komšije, da nam ne pretite. I molimo sve druge, koji su svoju okrutnost prema Srbiji pokazali, da vam u tome ne pomažu. Samo to molimo i ništa više.

A odgovaraćemo pozivima na mir, pozivima na kompromis, i uvek dobrom voljom, jer ne želimo da imamo ponovo decu ubijanu. I ne želimo da tuđa deca ponovo stradaju. Ali ne potcenjujte Srbiju, i ne gledajte Srbiju onakvim očima kao što ste to činili 99. godine.

Srbija danas je mnogo snažnija, mnogo jača. Srbija danas je jedinstvena i ujedinjena, a ne podeljena. Srbija danas ima sve neuporedivo snažnije i bolje nego 99. od ekonomije do naše vojske. I nikada nikome nećemo da pretimo, već samo vas molimo i tražimo da nas poštujete i ništa više.

Mi danas gradimo puteve, koji će da nas povežu, i sa sobom, i sa regionom i sa svetom. I do kraja godine radićemo na osam auto-puteva, na osam vena čitavog Balkana, ne samo Srbije, osam puteva mira i saradnje.

Samo lud čovek bi to menjao za rat, za mrtvu decu, za rušenje i novi gubitak. I da, hoćemo da imamo najbliže odnose sa svima koji su u agresiji na lepu Srbiju učestvovali, oprostili smo odavno, ali ne, i baš nikada nećemo zaboraviti. I ne tražite to od nas. Tog jednog dana, svake godine, podsećaćemo i sebe i vas. Vas devetnaest najmoćnijih, najsnažnijih, najvećih po sili i snazi, ne baš po časti i moralu. Podsećaćemo i vas i nas, baš zato da se nikada ne bi ponovilo. Ne nama, već ni jednom drugom slobodoljubivom narodu na svetu.

I ako imamo neku ponudu, ona danas glasi: spremni smo da od celog Balkana napravimo pobednika, da svako na njemu dobije, sve dok niko ne pokušava da samo Srbi budu gubitnici.

I uopšte nije težak put do toga.

Potrebno je samo da se poštujemo, razumemo i ne pokušavamo jedni druge da ponizimo.

Da ne diramo u ono što je svako najteže i najkrvavije platio. Slobodu. A mi, Srbi, znamo kolika je cena slobode.

U pravo da je imamo, da je čuvamo i da se setimo svih žrtava koje su u nju ugrađene.

A u našu su ugrađena i naši porazi, naši životi i naša deca. I životi naših herojskih pilota, i naših divova sa Košara i Paštrika, i naše dece, nevine, potpuno nevine, a krive samo zato što su živela u Srbiji.

Prevelika je to cena da bismo o njoj ćutali.

Zato što bi to značilo da smo spremni na još jedan poraz, na još jedno poniženje.

A nismo.

I kada svi budu ćutali, mi ćemo da ponavljamo.

Jedno dete dnevno, i malo više od toga. Toliko ste nam ubijali. Tokom agresije koju ni sami niste razumeli zašto ste je provodili.

I ponavljaćemo to, baš da nam se ne bi dogodilo ponovo.

Sa posebnim pijetetom ispunjavamo našu obavezu da odamo počast svim nevinim srpskim žrtvama koje su položile svoj život na oltar otadžbine, kako civilima, tako i našim junačnim vojnicima  i policajcima, herojima Košara, Prizrena, Mitrovice.

Danas za nas Srbe, život na Kosovu i Metohiji liči na Put suza (Via Dolorosa), na uspinjanje poslednjim snagama na Golgotu, ali mi ne bismo ni bili Srbi da nismo kadri, i „na strašnom mestu postojati“.

I danas, i večeras mogu da zaključim uz jednu važnu rečenicu. Na tlu Evrope postojala je, a danas snažnija nego ikada, postoji nesalomiva, nepokolobljiva, nepokoriva i nikada pokorena Srbija.

Neka je večna slava svim žrtvama NATO agresije i svi zajedno uskliknimo živela slobodna i ponosna Srbija“, rekao je predsednik Vučić.

 

24. mart 2021. godine

Izvor: www.predsednik.rs
Foto: www.predsednik.rs


Verzija za štampu
Vesti
Obeležavanje Dana sećanja na sve stradale i prognane Srbe u oružanoj akciji „Oluja“
Javni poziv za podnošenje predloga za dodelu nacionalnih priznanja 2021
Primena On line aplikacije za podnošenja zahteva za vize tipa D
Konkurs za sufinansiranje projekata za dijasporu
Predsednik Vučić: Odlučili smo - naš cilj je EU, ali je Kina važan partner
Srbija ostvarila veliki uspeh u oblasti digitalizacije
Cilj da mladi ostanu u Srbiji
Srbija snažno podržava Berlinski proces
Predsednik Vučić učestvovao na konferenciji „Mini Šengen“
Selaković i Kavšek: Bela Krajina primer viševekovnog zajedništva Srba i Slovenaca
Sastanci u Antaliji bili uspešni za Srbiju
Selaković: Srbija posvećena miru i stabilnosti regiona
Selaković: Saradnja i dobrosusedski odnosi opšti su interes čitavog regiona
Obraćanje predsednika Republike Srbije na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija
Onlajn konferencija o novom digitalizovanom načinu konkurisanja za sufinansiranje projekata, 28. maj 2021. godine
Selaković: Poseta Sloveniji dobar znak za buduću saradnju
Selaković: Izuzetna saradnja Beograda i Ljubljane
Selaković: Veoma dobri odnosi i saradnja Srbije i Slovenije
Srbija i Slovenija uzajamno priznaju sertifikate o vakcinama
Selaković: Srbija i Slovenija udvostručile trgovinsku razmenu
Zajedništvo Srba i Slovenaca u Beloj Krajini primer za čitav Balkan
Intervju ministra spoljnih poslova Republike Srbije Nikole Selakovića ljubljanskom "Delu"
Ministar Nikola Selaković u zvaničnoj poseti Republici Sloveniji
Ministar Selaković predstavio novu uslugu "e-Konzulat"
Poseta predsednika Republike Slovenije
Selaković: Srbija pokazala da solidarnost ne mora biti isključivo privilegija bogatih
Vučić: Evropu smatramo našom kućom
Selaković čestitao Dan Evrope Žozepu Borelu
Stipendije Republike Srbije za studente iz Republike Slovenije - Letnja škola srpskog jezika i stručno usavršavanje u akademskoj 2021/2022.
Susret ambasadorke Republike Srbije u Republici Sloveniji Zorane Vlatković sa Visokim predstavnikom Republike Slovenije za sukcesiju dr Mihom Pogačnikom, Ljubljana, 05. maj 2021. godine
Poziv za vakcinaciju dijaspore
Predsednik Vučić se sastao putem video linka sa predstavnicima delegacije MMF
Sastanak sa regionalnim direktorom Svetske zdravstvene organizacije za Evropu
SZO ocenila impresivnim proces imunizacije u Srbiji
INFORMACIJA O VAKCINACIJI PROTIV KORONA VIRUSA U SRBIJI (ažurirano 16. aprila 2021. godine)
Selaković: Priština istrajava u kampanji mržnje prema srpskom narodu
Selaković: Politički ekstremizam Albanaca na KiM sve jači
Srbija opredeljena za intenzivniju saradnju sa Međunarodnom organizacijom Frankofonije
Uskršnji konkurs dopunske nastave na srpskom jeziku u Sloveniji
Obeležavanje Dana sećanja na stradale u NATO agresiji
Obeležavanje Dana sećanja na 17. mart 2004. godine - Pogrom na Kosovu i Metohiji
Sastanak sa šefom Delegacije Evropske unije
Republika Srbija u Mesecu Frankofonije
Susret ambasadorke Republike Srbije u Republici Sloveniji Zorane Vlatković sa ministrom kulture Republike Slovenije Vaskom Simonitijem, Ljubljana, 17. mart 2021.
Selaković: Borba protiv svih oblika kriminala prioritet Vlade Srbije
Investiciona konferencija sa Slovenijom na leto ili jesen
Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije izabran za Patrijarha srpskog
DAN DRŽAVNOSTI REPUBLIKE SRBIJE - 15.02.2021.
Selaković: Ne odgovaramo na provokacije, želimo mir u regionu
Vučić: Srbija spremna za dijalog o KiM, ali neće biti ponižavana
Sastanak sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji
Selaković za Politiku: Godina podmlađivanja srpske diplomatije
Кonkurs za sufinansiranje projekata u oblasti prevođenja reprezentativnih dela srpske književnosti u inostranstvu u 2021. godini
Izmene u graničnom režimu Republike Srbije počev od 14. januara 2021. godine
Vučić: Srbija po rastu prva u Evropi
Svaki Srbin u dijaspori potencijalni lobista
Selaković: Ove godine novi ambasadori, ali ciljevi isti
Novogodišnja čestitka Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije
Vučić: Srbija ostaje na kursu pobedničke politike stabilnosti
Predsednica Vlade Srbije prva evropska premijerka koja je primila antikovid vakcinu
SAOPŠTENjE MINISTARSTVA SPOLjNIH POSLOVA REPUBLIKE SRBIJE
Gujon sa Srbima u Sloveniji, donacija za škole srpskog jezika
Brnabić i Borelj: Politički i ekonomski aspekti pregovora
REŽIM ULASKA U REPUBLIKU SRBIJU OD 20. DECEMBRA 2020. GODINE
Selaković: Punopravno članstvo u EU ostaje prioritet nove Vlade
Joksimović i Rot o pregovorima Srbije i novoj metodologiji
Saopštenje Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije
Deseta konferencija novinara i medija dijaspore i Srba u regionu
Dvadeset godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Republike Srbije i Republike Slovenije
Sastanak sa ambasadorima zemalja članica EU akreditovanih u Srbiji i šefom Delegacije EU
Stipendije Vlade Republike Srbije u okviru projekta "Srbija za Srbe iz regiona" za školsku 2020/2021. godinu
Obeležavanje Dana primirja u Prvom svetskom ratu
Početak realizacije dodatne nastave srpskog jezika i kulture u osnovnim školama Republike Slovenije
Vodič kroz mere podrške razvoju inovatine privrede/SERBIA-Emerging tech development hub
VLADA REPUBLIKE SLOVENIJE DONELA ODLUKU O SVRSTAVANJU REPUBLIKE SRBIJE NA ZELENU LISTU EPIDEMIOLOŠKI SIGURNIH DRŽAVA
UČEŠĆE PREDSEDNIKA REPUBLIKE SRBIJE ALEKSANDRA VUČIĆA NA 15. BLEDSKOM STRATEŠKOM FORUMU, 31.08.2020.
Konkursi za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu
Povelja za izuzetan lični angažman i doprinos promociji Republike Srbije Novaku Đokoviću
Produženje trajanja izložbe "Srpski modernizam 1880-1950" u Narodnoj galeriji u Ljubljani
Obaveštenje o režimu ulaska u Republiku Srbiju za državljane Republike Srbije i strane državljane
VAŽNO UPOZORENJE - LAŽAN SAJT ZA PRIJAVU ZA GLASANJE IZ INOSTRANSTVA - Saopštenje Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije
VAZNO OBAVEŠTENJE
IZBORI 2020: NASTAVAK IZBORNIH RADNJI
POČETAK RADA KONZULARNOG ODELJENJA AMBASADE REPUBLIKE SRBIJE U LJUBLJANI
Konkursi za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i Srba u regionu - OBAVEŠTENjE
VAŽNO OBAVEŠTENJE ZA DRŽAVLJANE REPUBLIKE SRBIJE
VAŽNO OBAVEŠTENJE ZA DRŽAVLJANE REPUBLIKE SRBIJE
DIGITALNI SADRŽAJI USTANOVA KULTURE REPUBLIKE SRBIJE - 2020
Digitalni sadržaji u oblasti kulture
VAŽNO OBAVEŠTENJE
VAŽNO OBAVEŠTENJE
Izbori za narodne poslanike - prekidanje radnji u sprovođenju izbora
Korona virus - obaveštenje
VAŽNO OBAVEŠTENJE
KОRОNА VIRUS: PRЕPОRUKА DRŽАVLJАNIМА SRBIЈЕ U INОSТRАNSТVU
Mere Vlade Republike Srbije povodom zarazne bolesti COVID - 19
Obaveštenje Kancelarije Vlade Republike Slovenije za komunikacije o novouspostavljenim uslovima uslaska iz Italije u Republiku Sloveniju
Obaveštenje za birače sa boravištem u inostranstvu o ostvarivanju prava na izborima za narodne poslanike Narodne skupštine
Nagradni konkurs Akademske srpske asocijacije - "Sveti Trifun i Sveti Valentin nekada i sada"
Konkurs za sufinansiranje projekata prevođenja reprezentativnih dela srpske književnosti u inostranstvu i kulturne delatnosti Srba u inostranstvu u 2020. godini
Кonkursi za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu
Otvaranje izložbe "Srpski modernizam 1880-1950", Ljubljana, 29. januar 2020. godine
Narodna banka Srbije - finansijski vodič za povratnike
Održan 26. Diplomatski bazar u Ljubljani
Obaveštenje u vezi sa upisom učenika na dopunsku nastavu srpskog jezika u osnovnim školama u Sloveniji
Otvaranje Info tačke za strance pri Zavodu Republike Slovenije za zapošljavanje, Ljubljana, 06.11.2019.
Svečanost u spomen palim borcima NOB na Cviblju u Žužemberku
Stipendije Vlade Republike Srbije u okviru Projekta "Srbija za Srbe u regionu" za školsku 2019/2020. godinu
Kandidatura Republike Srbije za reizbor u izvršni savet UNESCO, 2019-2023. godine
Poseta predsednice Narodne skupštine Republike Srbije Maje Gojković Republici Sloveniji, 02. i 03.07.2019.
Odluke o sufinansiranju projekata
Poseta polaznika Diplomatske akademije Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, Ljubljana, 13-14.06.2019.
Svečanost u spomen palim borcima NOB na Cviblju u Žužemberku - polaganje venca
Realizacija projekta „Mlade ambasadorke“ u organizaciji Ministarstva inostranih poslova Republike Slovenije
Kоnkursi zа sufinаnsirаnjе prојеkаtа kојi svојim kvаlitеtоm dоprinоsе оčuvаnju i јаčаnju vеzа mаtičnе držаvе i diјаspоrе i mаtičnе držаvе i Srbа u rеgiоnu
Deseta konferencija srpske medicinske dijaspore, Beograd, 20-22. jun 2019. godine
Svečana akademija povodom 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, Maribor, 26.01.2019.
Obaveštenje o ukidanju viza za ulazak u R. Srbiju za državljane Federacije Sv. Kits i Nevis i Republike Palau, nosioce svih vrsta pasoša
Kоnkurs zа finаnsirаnjе ili sufinаnsirаnjе prоjеkаtа u оblаsti kulturnih dеlаtnоsti Srbа u inоstrаnstvu u 2019. gоdini
Kоnkurs zа sufinаnsirаnjе prојеkаtа u оblаsti prеvоđеnjа rеprеzеntаtivnih dеlа srpskе knjižеvnоsti u inоstrаnstvu u 2019. gоdini
Sedmi novogodišnji koncet KPŠHD Vuk Karadžić iz Radovljice, Jesenice, 12.01.2019.
Projekcija filma "Srbija u velikom ratu", Ljubljana, 03.12.2018.
Održan 25. Diplomatski bazar u Ljubljani
Susret ambasadore Srbije u Slovenije Zorane Vlatković sa ministrom kulture Slovenije Dejanom Prešičekom
Obeležavanje primirja u Prvom svetskom ratu
OBAVEŠTENJE - neradni dan
OBAVEŠTENJE - ukidanje viza za državljane Antigva i Barbuda, Grenada, Komonvelt Dominika i Trinidad i Tobago
Ambasadorka Srbije u Sloveniji Zorana Vlatković posetila Osnovnu školu "Narodni heroj Maks Pečar" u Črnučama kod Ljubljane
Susret ambasadorke Srbije u Sloveniji Zorane Vlatković sa predsednikom Državnog zbora Slovenije Dejanom Židanom
Obaveštenje o odluci Vlade Islamske republike Iran kojim se stavlja van snage Odluka o bezviznom režimu za državljane Republike Srbije, nosioce običnih pasoša
POZIV ZA DODELU STIPENDIJA U OKVIRU PROJEKTA "SRBIJA ZA SRBE IZ REGIONA" - PRODUŽENJE ROKA
Obaveštenje o prestanku važenja Odluke o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljanje Islamske republike Iran
POZIV ZA PRIJAVLJIVANJE za dodelu stipendija za školsku 2018/2019. godinu u okviru projekta "SRBIJA ZA SRBE IZ REGIONA"
Srpski poslovni klub otvoren u Sloveniji
OBAVEŠTENJE - neradni dan
OBAVEŠTENJE - ukidanje viza za državljane R. Azerbejdžan, nosioce običnih pasoša
OBAVEŠTENJE - ukidanje viza za državljane R. Burundi, nosioce običnih pasoša
Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede R. Srbije Branislav Nedimović učestvovao na međunarodnoj konferenciji povodom prvog obeležavanja Svetskog dana pčela na Brdu kod Kranja
Izložba "Nematerijalno kulturno nasleđe Srbije" otvorena u Ljubljani
OBAVEŠTENJE - Stupanje na snagu Zakon o dopunama Zakona o državljanstvu R. Srbije
OBAVEŠTENJE - neradni dani
Ministar za evropske integracije R. Srbije Jadranka Joksimović učestvovala na samitu Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi
Učešće potpredsednika Vlade R. Srbije i ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Rasima Ljajića na regionalnom ministarskom sastanku u vezi sa funkcionisanjem Agrokora
Predsednica Narodne skupštine R. Srbije Maja Gojković učestvovala na plenarnom zasedanju Parlamentarne skupštine Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (Ljubljana, 13. i 14. april 2018. godine)
OBAVEŠTENJE - podnošenje zahteva za izdavanje novih biometrijskih putnih isprava
OBAVEŠTENJE - neradni dani
OBAVEŠTENJE - neradni dan
Konkursi za sufinansiranje projekta koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore, kao i matične države i Srba u regionu
OBAVEŠTENE - Vlada R. Srbije donela Odluku o ukidanju viza za državljane Gruzije, nosioce običnih pasoša
OBAVEŠTENJE - Vlada R. Kolumbije ukinula vize za državljane R. Srbije
OBAVEŠTENJE - Vlada Sent Vinsenta i Grenadina ukinula vize za državljane R. Srbije
Ministar kulture i informisanja R. Srbije Vladan Vukosavljević susreo se sa ministrom kulture R. Slovenije Antonom Peršakom
OBAVEŠTENJE-neradni dani
OBAVEŠTENJE o ukidanju viza za državljane Komonvelta Bahami, Barbadosa, Jamajke, Svetog Vinsenta i Grenadini, Republike Paragvaj i Republike Kolumbija, nosioce svih pasoša
Obeležavanje Sretenja - Dana državnosti Republike Srbije u Republici Sloveniji 2018. godine
OBAVEŠTENJE-neradni dan
Učešće turističkih organizacija iz R. Srbije na Međunarodnom sajmu turizma Natour Alpe-Adria 2018 u Ljubljani
Sporazum između Vlade R.Srbije i Vlade R. Gvatemale o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša - stupanje na snagu
Zajednička sednica vlada Republike Srbije i Republike Slovenije održana na Brdu kod Kranja
Konkurs za finansiranje ili sufinansiranje projekata u oblasti prevođenja reprezentativnih dela srpske književnosti u inostranstvu u 2018. godini
Konkurs za finansiranje ili sufinansiranje projekata u oblasti kulturnih delatnosti Srba u inostranstvu u 2018. godini
Odluka o ukidanju viza za državljane R. Surinam, nosioce svih pasoša
OBAVEŠTENJE - neradni dani za vreme božićnih i novogodišnjih praznika
OBAVEŠTENJE - ukidanje viza za državljane R. Gvineje Bisao
Ambasador Zorana Vlatković prisustvovala radnom ručku ambasadora zemalja članica EU i zemalja kandidata za članstvo u EU
Jugoslovensko dramsko pozorište sa predstavom "Tako je (ako vam se tako čini)" gostovalo u Ljubljani
Ambasador Zorana Vlatković učestvovala na okruglom stolu "Zapadni Balkan i EU: svetlo na kraju tunela?"
Održan 24. Diplomatski bazar u Ljubljani
Odluka o ukidanju viza za ulazak u IR Iran za državljane R. Srbije, nosioce običnih pasoša
Susret ambasadora Zorane Vlatković sa evropskim poslanikom Francom Bogovičem
Počasnom konzulu Republike Srbije u Republici Sloveniji (u Vipavi) Tomažu Kavčiču uručena obeležja konzulata
Učešće vajara iz R. Srbije na festivalu rezbarenja skulptura u ledu u Ljubljani
Obeležavanje Dana primirja u Prvom svetskom ratu
Učešće članova stalne delegacije Narodne skupštine Republike Srbije pri Parlamentarnoj skupštini NATO na 96. Rouz Rot seminaru u Ljubljani
OBAVEŠTENJE - neradni dani
Susret ambasadora Zorane Vlatković sa evropskim poslanikom Igorom Šoltesom
Susret ambasadora Zorane Vlatković sa evropskim poslanikom Tanjom Fajon
Svečanost u spomen palim borcima NOB na Cviblju u Žužemberku - polaganje venca
Susret ambasadora Zorane Vlatković sa predsednikom Državnog zbora R. Slovenije Milanom Brglezom
Susret ambasadora Zorane Vlatković sa predsednikom Državnog saveta R. Slovenije Mitjom Bervarom
Predsednik Pokrajinske vlade AP Vojvodine Igor Mirović u poseti Sloveniji
Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova R. Srbije dr Nebojša Stefanović predsedavao sastankom Komiteta ministara Konvencije o policijskoj saradnji u Jugoistočnoj Evropi
Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Indonezije o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša – stupanje na snagu
Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Kraljevine Tajland o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša – stupanje na snagu
Učešće predsednika Vlade Republike Srbije Ane Brnabić na Bledskom strateškom forumu
Učešće prvog potpredsednika Vlade i ministra spoljnih poslova Republike Srbije Ivice Dačića na Bledskom strateškom forumu
Učešće ministra državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije Branka Ružića na Bledskom strateškom forumu
Odluka o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane R. Indije, nosioce običnih pasoša
Odluka o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane IR Iran, nosioce običnih pasoša
Praksa za novinare iz regiona
Ambasador Zorana Vlatković predala akreditivna pisma predsedniku Republike Slovenije Borutu Pahoru
Delegacija Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede R. Srbije učestvovala na 12. poljoprivredno-trgovinskom forumu u okviru Mehanizma Kina-CIEZ u Sloveniji
Predsednik Grupe prijateljstva sa Slovenijom u Narodnoj skupštini R. Srbije Milija Miletić u poseti Državnom zboru R. Slovenije
POZIV ZA PRIJAVLJIVANJE za dodelu stipendija za školsku 2017/2018. godinu u okviru projekta "SRBIJA ZA SRBE IZ REGIONA"
OBAVEŠTENJE - neradni dan
Tribina "Oluja 1995-2017" održana u Ljubljani
Nastup gudačkog kvarteta Beogradske filharmonije na Ljubljanskom festivalu
Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Kirgiske Republike o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša - stupanje na snagu
Predaja kopija akreditivnih pisama u Ministarstvu inostranih poslova R. Slovenije
Oproštajni susret ambasadora A. Radovanovića sa predsednikom Državnog saveta R. Slovenije M. Bervarom
Oproštajni susret ambasadora A. Radovanovića sa predsednikom Državnog zbora R. Slovenije M. Brglezom
Oproštajni susret ambasadora A. Radovanovića sa gradonačelnikom Ljubljane Z. Jankovićem
„Izbrisani“ – OBAVEŠTENJE
Oproštajni susret ambasadora A. Radovanovića sa ministrom inostranih poslova R. Slovenije K. Erjavecom
8. Konferencija srpske medicinske dijaspore, Beograd, 21-23. jun 2017. godine
Sastanak lidera zemalja učesnica Brdo-Brioni procesa
Odluka o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane Republike Peru, nosioce običnih pasoša
Obeležavanje Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu
OBAVEŠTENJE - neradni dani
Poseta ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja R. Srbije Aleksandra Vulina Sloveniji
Gostovanje Reflektor teatra iz Beograda u Ljubljani
Studijska poseta Tanje Miščević, šefa Pregovaračkog tima Srbije za pristupanje EU i članova Pregovaračkog tima Sloveniji
Gostovanje Reflektor teatra iz Beograda u Ljubljani - NAJAVA
Zakon o regulisanju javnog duga R. Srbije po osnovu neisplaćene devizne štednje građana položene kod banaka čije je sedište na teritoriji R. Srbije i njihovim filijalama na teritorijama bivših republika SFRJ - STUPANJE NA SNAGU
OBAVEŠTENJE - neradni dani
Gostovanje Narodnog pozorišta Kikinda sa predstavom "Ždrelo" u Sloveniji
OBAVEŠTENJE o načinu glasanja na izborima za predsednika Republike Srbije 2. aprila 2017. godine
Međunarodni javni konkurs za izradu najboljeg idejnog rešenja za spomen-obeležje Zoranu Đinđiću na Studenstskom trgu u Beogradu
Javni poziv za nacionalna priznanja 2017
Konkurs za sufinansiranje projekata 2017
IZBORI ZA PREDSEDNIKA REPUBLIKE SRBIJE 2017 - OBAVEŠTENJE ZA UPIS U BIRAČKI SPISAK PODATKA O TOME DA ĆE BIRAČ GLASATI U INOSTRANSTVU
Prvi sastanak Slovenačko-srpskog poslovnog kluba BASS
Zvanična poseta prvog potpredsednika Vlade i ministra spoljnih poslova R. Srbije Ivice Dačića R. Sloveniji
OBAVEŠTENJE - neradni dani
OBAVEŠTENJE
7. zasedanje Mešovitog komiteta za ekonomsku saradnju između Srbije i Slovenije
Konkurs za finansiranje ili sufinansiranje projekata u oblasti prevođenja reprezentativnih dela srpske književnosti u 2017. godini
Konkurs za finansiranje ili sufinansiranje kulturnih delatnosti Srba u inostranstvu u 2017. godini
Ministar državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije Ana Brnabić boravila u radnoj poseti Republici Sloveniji
Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Narodne Republike Kine o međusobnom ukidanju viza za nosioce običnih pasoša
OBAVEŠTENJE - neradni dani
OBAVEŠTENJE - neradni dan
Ministarski sastanak EU-Zapadni Balkan u oblasti pravosuđa i unutrašnjih poslova, Brdo kod Kranja, 15. i 16. decembar 2016. godine
Gostovanje pozorišta Atelje 212 iz Beograda u SITI Teatru u Ljubljani
Gostovanje Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda u ljubljanskoj Drami
Održan 23. Diplomatski bazar u Ljubljani
Decembar, mesec Srbije u CEF - Center of Excellence in Finance
Učešće Turističke organizacije Srbije i Turističke organizacije Zlatibora na sajmu „Priroda i zdravlje“ u Ljubljani
Sedma medijska konferencija dijaspore i Srba u regionu
Promocija Zlatibora u Ljubljani
Praksa za novinare i predstavnike srpskih organizacija i udruženja iz regiona
Obeležavanje Dana primirja u Prvom svetskom ratu
OBAVEŠTENJE-neradni dan
OGLAS ZA PRUŽANjE USLUGA U CILjU OTUDjENjA NEPOKRETNOSTI – OTUDjENjA DIPLOMATSKE NEPOKRETNE IMOVINE U NjUJORKU (SJEDINjENE AMERIČKE DRŽAVE), TOKIJU (JAPAN), BONU (NEMAČKA) I BERNU (ŠVAJCARSKA)
Spisak advokata u R. Sloveniji
Susret ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja R. Srbije Mladena Šarčevića i ministra obrazovanja, nauke i sporta R. Slovenije Maje Makovec Brenčič
Učešće Centra za grafiku i vizuelna istraživanja - Akademija iz Beograda u izložbi Međunarodnog grafičkog likovnog centra u Ljubljani
Zajednička sednica vlada R. Srbije i R. Slovenije održana u Beogradu
18. sastanak Mešovitog komiteta za raspodelu diplomatske i konzularne imovine bivše SFRJ (Brdo kod Kranja, 20. i 21. oktobar 2016. godine)
Izložba Muzeja istorije Jugoslavije iz Beograda u Muzeju novejše zgodovine u Ljubljani
Sporazum između Ministarstva spoljnih poslova i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja R. Srbije o organizovanju obrazovno-vaspitnog rada na srpskom jeziku u inostranstvu
Održana osnivačka skupština Nacionalnog saveta Srba Slovenije
Karavan Go Belgrade posetio Ljubljanu
Poziv za učešće na Sajmu knjiga
Učešće prvog potpredsednika Vlade i ministra spoljnih poslova R. Srbije Ivice Dačića na Bledskom strateškom forumu
Učešće delegacije AP Vojvodine na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu - AGRA u Gornjoj Radgoni
OBAVEŠTENJE - neradni dan
Obeležavanje Dana sećanja na stradanje i progon Srba - poziv
Otkriven spomenik Vuku Stefanoviću Karadžiću u Ljubljani
Nacionalni tim Prve pomoći Crvenog krsta Srbije osvojio prvo mesto na evropskom takmičenju FACE 2016 u Ljubljani
Obaveštenje o izmenama propisa koji se odnose na pribavljanje podataka
Poseta grupe studenata i mladih menadžera iz R. Srbije institucijama EU u Briselu i lokalnim samoupravama i kompanijama u R. Sloveniji u organizaciji Kancelarije slovenačkog poslanika u Evropskom parlamentu Franca Bogoviča
Visoka tehnička škola u Ljubljani na srpskom jeziku
Sastanak PPV i ministra trgovine, turizma i telekomunikacija RS Rasima Ljajića sa ministrom za ekonomski razvoj i tehnologiju Slovenije Zdravkom Počivalšekom, Ljubljana 09.06.2016.godine
Prvi sastanak na visokom nivou o koordinacionom mehanizmu za saradnju u oblasti šumarstva u okviru Mehanizma saradnje Kina-CIEZ, Brdo kod Kranja, 24. maja 2016. godine
Donacija knjiga na srpskom jeziku Školskom centru Kranj
Izložba "Kopitar i Vuk" svečano otvorena u Ljubljani
KONKURS za sufinansiranje projekata
STUPANJE NA SNAGU Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Liban o ukidanju viza za nosioce diplomatskih, specijalnih i službenih pasoša
Obeležavanje Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu
OBAVEŠTENJE-neradni dani
OBAVEŠTENJE-neradni dan
Izložba „Nikola Tesla – čovek budućnosti“
OBAVEŠTENJE - neradni dan
Zvanična poseta načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Ljubiše Dikovića R. Sloveniji
Bilateralne političke konsultacije između Ministarstva spoljnih poslova R. Srbije i Ministarstva inostranih poslova R. Slovenije
OBAVEŠTENJE – PARLAMENTARNI IZBORI U REPUBLICI SRBIJI
Učešće gradonačelnika Beograda Siniše Malog na manifestaciji „Ljubljana-zelena prestonica Evrope 2016“
K O N K U R S Ministarstva kulture i informisanja za sufinansiranje projekata iz oblasti javnog informisanja pripadnika srpskog naroda u zemljama regiona u 2016. godini
Besplatna obuka za 10 novinara iz dijaspore i regiona
Konkurs za finansiranje ili sufinansiranje projekata u oblasti kulturnih delatnosti Srba u inostranstvu u 2016. godini
Bilateralne konsultacije iz oblasti bezbednosne politike sa Slovenijom
OBAVEŠTENJE-Knjiga žalosti
Izložba umetnika Joškina Šiljana u Galeriji likovnih stvaralaca Trebnje
OBAVEŠTENJE - neradni dani
OBAVEŠTENJE-neradni dan
Kurs srpskog jezika preko skajpa (Skype)
NERADNI DANI - OBAVEŠTENJE
Poseta ministra odbrane Republike Srbije Bratislava Gašića Republici Sloveniji
Održan 22. Diplomatski bazar u Ljubljani
Konkurs za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i Srba u regionu
Zvanična poseta predsednika Narodne skupštine Republike Srbije Maje Gojković Republici Sloveniji
Obeležavanje Dana primirja u Prvom svetskom ratu
OBAVEŠTENJE-neradni dan
Učešće Tirističke organizacije Srbije na sajmu "Priroda & Zdravlje"
THE TRUTH - NO KOSOVO UNESCO
Ambasador Aleksandar Radovanović položio je venac na spomenik borcima Drugog svetskog rata u Žužemberku
Prezentacija Beograda u Ljubljani
Prezentacija Beograda u Ljubljani, 23. oktobra 2015. godine
Why "Kosovo" is ineligible for memebership in UNESCO?
Predstava "Razbijeni krčag" na Borštnikovim srečanjima u Mariboru
Poseban namenski račun za prikupljanje donacija za migrante - OBAVEŠTENJE
Zvanična poseta predsednika Republike Srbije Tomislava Nikolića Republici Sloveniji
Akcija prikupljanja humanitarne pomoći za prihvat izbeglica u R. Srbiji
Poseta ambasadora Aleksandra Radovanovića Centru za evropsku perspektivu
Učešće dijaspore i Srba u reginu na predstojećem Sajmu knjiga u Beogradu
Konferencija novinara i medija dijaspore i Srba u regionu
Učešće predsednika Vlade Republike Srbije Aleksandra Vučića na Bledskom strateškom forumu
Učešće predsednika Vlade Republike Srbije Aleksandra Vučića na Bledskom strateškom forumu
Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine dr Snežana Bogosavljević-Bošković prisustvovala Ministarskoj konferenciji u Ptuju i svečanom otvaranju 53. međunarodnog poljoprivrednog sajma AGRA u Gornjoj Radgoni
Sporazum između Vlade R. Srbije i Vlade R. Moldavije o ukidanju viza za državljane dveju zemalja - STUPANJE NA SNAGU
Pripreme muške seniorske košarkaške reprezentacije Srbije u Sloveniji i susret sa MIP R.Slovenije K.Erjavecom
OBAVEŠTENJE - Beogradski investicioni dani, 21-22.septembar 2015. godine
Odluka o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane Katara, Kuvajta, Omana i Bahreina - stupanje na snagu
OBAVEŠTENJE
U Privrednoj komori Slovenije predstavljene investicione mogućnosti u šest gradova i opština u Republici Srbiji
OBAVEŠTENJE Javnog preduzeća "Putevi Srbije" o promeni obrasca za propusnice u okviru humanitarnih delatnosti
OBAVEŠTENJE - Prenos novca sa inostranstvom posredstvom Pošte Srbije
Konkurs Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije za izbor honorarnih nastavnika za ostvarivanje obrazovno-vaspitnog rada na srpskom jeziku u inostranstvu
Obaveštenje o gašenju namenskog računa Ambasade Republike Srbije u Ljubljani
"Samit 100" u Portorožu
Okrugli sto "Srbija na putu ka EU", 21. maj 2015. godine, Ljubljana
Poseta Jadranke Joksimović, ministra bez portfelja zaduženog za evropske integracije u Vladi Republike Srbije Ljubljani
Okrugli sto "Srbija na putu ka EU", 21. maj 2015. godine, Hotel "Slon", Ljubljana
Obeležavanje Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu
Susret ambasadora Aleksandra Radovanovića sa Petrom Gašperšičem, ministrom za infrastrukturu u Vladi Republike Slovenije
Sastanak ministara inostranih poslova "Brdo procesa" održan na Brdu kod Kranja
Učešće prvog potpredsednika Vlade i ministra spoljnih poslova Republike Srbije, Ivice Dačića na sastanku ministara inostranih poslova "Brdo procesa"
Bialteralne političke konsultacije u oblasti multilaterale između Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i Ministarstva spoljnih poslova Republike Slovenije
Gostovanje predstave "Gospođa Olga" Narodnog pozorišta iz Sombora u SNG Nova Gorica
Izložba slika Stojana Milanova u Novoj Gorici
OBAVEŠTENJE
Letnja škola srpskog jezika i kulture u Valjevu u organizaciji Radionice za srpski jezik i kulturu
ANKETA O UČENJU SRPSKOG JEZIKA
Produbljivanje saradnje Radio-televizije Srbije i Radio-televizije Slovenije
Koncert omladinskog simfonijskog Superorkestra u Ljubljani
Susret ambasadora Aleksandra Radovanovića sa predsednikom Državnog sveta
Premijera filma "Bićemo prvaci sveta" u Sloveniji
Poseta predsednika Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Narodne skupštine Republike Srbije dr Janka Veselinovića Sloveniji
PROJEKAT POLITIKIN DODATAK „SRBI U SVETU“ – POZIV ZA UČEŠĆE U PROJEKTU
Poseta predsednika Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Narodne skupštine Republike Srbije dr Janka Veselinovića Sloveniji
Izložba „Na izvorima mineralnih voda“ Muzeja nauke i tehnike iz Beograda predstavljena u Sloveniji
Predstava "Zmajeubice" Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda gostuje u SNG Drama Ljubljana
Zvanična poseta predsednika Vlade Republike Srbije Aleksandra Vučića Republici Sloveniji i druga zajednička sednica vlada dve zemlje
Zvanična poseta predsednika Vlade Republike Srbije Aleksandra Vučića Republici Sloveniji i druga zajednička sednica vlada Republike Srbije i Republike Slovenije
Obeležavanje Sretenja - Dana državnosti Republike Srbije u Republici Sloveniji 2015. godine
Konkurs za finansiranje ili sufinansiranje projekata u oblasti prevođenja reprezentativnih dela srpske književnosti u inostranstvu u 2015. godini
Konkurs za finansiranje ili sufinansiranje projekata u oblasti kulturnih delatnosti Srba u inostranstvu u 2015. godini
Poseta R. Sloveniji prof. dr Vladimira Đukića, državnog sekretara u Ministarstvu zdravlja R. Srbije
Proslava praznika Sveti Sava u Ljubljani i Murskoj Soboti
Održano predavanje "Srbi u Beloj Krajini: jezik, tradicija, kulturno nasleđe"
Fudbalska utakmica između predstavnika diplomatskog kora i Ministarstva inostranih poslova Slovenije
Održan 21. Diplomatski bazar u Ljubljani
Obeležavanje stogodišnjice smrti kompozitora Davorina Jenka
Susret generalnih sekretara Ministarstava spoljnih poslova Republike Srbije i Republike Slovenije
Prva grupa učenika iz Srbije doputovala je u Sloveniju, u okviru programa "Škole u prirodi"
Na sajmu "Priroda&Zdravlje" u Ljubljani predstavljena turistička ponuda Republike Srbije
ОБАВЕШТЕЊЕ О ЗАКЉУЧЕНОМ УГОВОРУ
Promocija turističke ponude Srbije u Sloveniji
12. sastanak Komiteta ministara Konvencije o policijskoj saradnji u Jugoistočnoj Evropi
Susret visokih predstavnika Republike Srbije i Republike Slovenije za pitanja sukcesije bivše SFRJ, u Ljubljani
Obeležavanje Dana primirja u Prvom svetskom ratu
Konkurs za stipendije Republike Slovenije za školsku 2015/16. godinu
Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije služio svetu arhijerejsku liturgiju u Ljubljani
Odluka o ulasku bez viza u Republiku Srbiju nosioca stranih putnih isprava, koji poseduju važeću Šengen vizu, vizu Velike Britanije i ostalih država članica Evropske unije ili vizu Sjedinjenih Američkih Država i nosioca stranih putnih isprava koji imaju regulisan boravak u državama Šengen zone, državama članicama Evropske unije ili Sjedinjenim Američkim Državama
KONKURS
ОБАВЕШТЕЊЕ О ЗАКЉУЧЕНОМ УГОВОРУ
Susret ambasadora Aleksandra Radovanovića sa generalnim direktorom RTV Slovenije, Markom Filijem
Ambasador Aleksandar Radovanović se susreo sa ministarkom unutrašnjih poslova Slovenije, Vesnom Györköš Žnidar
"Izložba Solunski front u objektivu ratnog slikara i fotografa Dragoljuba Pavlovića" otvorena u Piranu
Kurtoazni susret ambasadora Aleksandra Radovanovića sa Kemal Izidor Šakarom, predsednikom Odbora za poslove Evropske unije u Državnom zboru Republike Slovenije
Ambasador Aleksandar Radovanović prisustvovao je svečanoj akademiji povodom 160 godina od rođenja Mihajla Pupina
Susret ministra privrede Republike Srbije sa ministrom za privredni razvoj i tehnologiju Republike Slovenije
Ambasador Aleksandar Radovanović prisustvovao je "Pupinovom koncertu u slavu nauke i pronalazaštva"
Susret ambasadora Aleksandra Radovanovića sa zamenikom generalnog direktora Pošte Slovenije, mag. Igorom Mariničem
Gostovanje dramske sekcije Devete beogradske gimnazije u Ljubljani
Kurtoazni susret ambasadora Aleksandra Radovanovića sa predsednikom Državnog zbora Republike Slovenije, dr Milanom Brglezom
Otvaranje izložbe "Solunski front u objektivu ratnog slikara i fotografa Dragoljuba Pavlovića" u Slovenskim Konjicama
Koncert braće Teofilović u okviru "Dana stare muzike" u Novoj Gorici
Nastavak saradnje Republike Srbije i Republike Slovenije na području reformi u borbi protiv organizovanog kriminala
Otvaranje izložbe "Solunski front u objektivu ratnog slikara i fotografa Dragoljuba Pavlovića" u Slovenskim Konjicama
Poseta delegacije Republičkog javnog tužilaštva Republike Srbije predsedniku Državnog zbora Republike Slovenije
Poseta delegacije Republičkog javnog tužilaštva Republike Srbije Republici Sloveniji
Učešće prvog potpredsednika Vlade i ministra spoljnih poslova Republike Srbije, Ivice Dačića na Bledskom strateškom forumu - panel "Budućnost Zapadnog Balkana - kako unaprediti regionalnu saradnju"
Kulturno umetnička prezentacija srpske kulture u Ljubljani - "Veseli dani srpske dijaspore u Sloveniji"
Najava učešća zvaničnika iz Republike Srbije na Bledskom strateškom forumu, 1-2. septembra 2014. godine
Sastanak ambasadora Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine sa ministrom obrazovanja, nauke i sporta Slovenije povodom realizacije projekta "Škole u prirodi"
Izložba "Solunski front u objektivu ratnog slikara i fotografa Dragoljuba Pavlovića" otvorena u Ljubljani
Prijava za dodelu stipendija u okviru projekta "Srbija za Srbe iz regiona"
Otvaranje izložbe "Solunski front u objektivu ratnog slikara i fotografa Dragoljuba Pavlovića", 15. jula 2014. godine u "Muzeju novejše zgodovine Slovenije" u Ljubljani
Rukovodstvo Uprave kriminalističke policije R. Srbije na radnoj poseti u Sloveniji
Obaveštenje - Letnja praksa za studente iz dijaspore
Obaveštenje - Poziv za besplatni tromesečni kurs srpskog jezika preko Skajpa
Zasedanje Mešovite komisije za ekonomsku saradnju između R. Srbije i R. Slovenije
OBAVEŠTENJE - Dan državnosti Republike Slovenije
Poseta predsednice Vlade R. Slovenije Alenke Bratušek R. Srbiji
Spisak neophodnih potreba za otklanjanje posledica poplava u R. Srbiji
Godišnji koncert Kulturnog društva "Brdo" iz Kranja
Izložba "Solunski front u objektivu Dragoljuba Pavlovića"
Održan je humanitarni koncert "Stupimo zajedno" za pomoć Srbiji, BiH i Hrvatskoj
Prijem u čast slovenačkih ekipa za spasavanje koje su nudile pomoć na područjima pogođenim poplavama
Namenski račun Ambasade RS u Ljubljani za pomoć Srbiji (poplave)
Dečiji internet šahovski meč između reprezentacija R. Srbije i R. Slovenije
MEŠOVITA KOMISIJA ZA EKONOMSKU SARADNJU
Treći neformalni sastanak ministara unutrašnjih poslova "Brdo Proces" na Brdu kod Kranja
Izložba "Solunski front u objektivu ratnog slikara i fotografa Dragoljuba Pavlovića" otvorena u Kopru
STOPIMO SKUPAJ (NASTUPIMO ZAJEDNO) HUMANITARNI KONCERT U MARIBORU
HUMANITARNI KONCERT U LJUBLJANI ZA ŽRTVE POPLAVA NA BALKANU
Obaveštenje o opremi i sredstvima potrebnim za sanaciju štete nastale od nedavnih popolava u R. Srbiji
Elmentarne nepogode u R. Srbiji
HUMANITARNI KONCERT ZORANA PREDINA U LJUBLJANI
Obaveštenje Uprave za veterinu u vezi sa prikupljanjem humanitarne pmoći
Elementarne nepogode u RS - uvoz hrane
Elemntarne nepogode u Srbiji- humanitarni SMS broj
INFORMACIJE O POPLAVAMA
PREVOZ HUMANITARNE POMOĆI
OBAVEŠTENJE - Računi za donacije u EUR i USD
HRVATSKA CARINA- Procedura otpreme humanitarne pomoći iz EU ka R. Srbiji
NABAVKA HUMANITARNE POMOĆI NA TRŽIŠTU SRBIJE
OBAVEŠTENJE
KNJIGA ŽALOSTI U AMBASADI
VAŽNO OBAVEŠTENJE- Slobodan prolaz za prevoz humanitarne pomoći kroz Hrvatsku
Donacije u materijalnim dobrima
Oslobađanje plaćanja putarina za vozila koja prenose humanitarnu pomoć u R. Srbiju
HITNO OBAVEŠTENJE o potrebnim lekovima i medicinskim sredstvima
FINANSIJSKA HUMANITARNA POMOĆ ZA ŽRTVE POPLAVA U SRBIJI- BROJ NAMENSKOG RAČUNA
OTVOREN PAY PAL RAČUN ZA ŽRTVE POPLAVA
PRIKUPLJANJE HUMANITARNE POMOĆI
Pomoć za zbrinjavanje ugroženog stanovništva Republike Srbije
Upućivanje jedinice za zaštitu i spasavanje iz R. Slovenije poplavljenim područjima Srbije
Priredba povodom 7. godišnjice Srpskog kulturnog društva "Novo Mesto"
FUDBALSKI MEČ ZA VODU (AQUA MATCH)
Obeležavanje Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu
VAŽNO OBAVEŠTENJE
Састанак генералног секретара МСП РС Марка Благојевића са представницима српске националне заједнице
Састанак генералних секретара МСП Р Србије и МИП Р Словеније
44. Festival slovenačke drame u Kranju, 27.3-6.4. o.g.
Poseta opštini Celje
Obeležavanje desetogodišnjice pogroma Srba na KiM
Polaganje venca na grob kompozitora Davorina Jenka
Poseta zamenika direktora Kancelarije za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu A. Vlajkovića R. Sloveniji
Koncert Stefana Milenkovića u Ljubljani
Koncert Kulturnog umetničkog društva "Mladost" u Ljubljani
VAŽNO OBAVEŠTENJE
Servis "Virtuelni matičar za dijasporu"
Izložba " Solunski front u objektivu ratnog slikara i fotografa Dragoljuba Pavlovića" u Ljubljani
Prijem povodom Dana Državnosti R. Srbije
Izložba "Vekovi Beograda IX -XX" u Mariboru
VAŽNO OBAVEŠTENJE POVODOM PARLAMENTARNIH IZBORA U R. SRBIJI
Servis za brze odgovore - pitanja dijaspore
Stručna praksa u Ministarstvu spoljnih poslova i DKP-ima Republike Srbije
Sajam turizma Alpe Adria u Ljubljani
Proslava Savindana u Ljubljani
Učešće Turističke organizacije Beograda na Kongresnoj berzi CONVENTA u Ljubljani
Proslava Božića u Sloveniji
Konkurs za finansiranje ili sufinansiranje projekata u oblasti međunarodne saradnje za 2014 godinu
VAŽNO OBAVEŠTENJE
Promotivni let " Air Serbia" na liniji Beograd-Ljubljana
Sastanak predstavnika srpske zajednice u Ambasadi R. Srbije u Ljubljani
Poseta predsenika Odbora NS za dijasporu i Srbe u regionu Aleksandra Čotrića R. Sloveniji
Folklorna menifestacija "Muzikom i igrom do Balkana" u Kopru
Poseta opštini Velenje
Međunarodni dobrotvorni Bazar 2013
Međunarodna dečja manifestacija KUD "Mladost"
Promocija knjige Bojana Bosiljčića "Đavolji kolosek" (Vražje tirnice)
Obeležavanje Dana primirja u Prvom svetskom ratu
Predstava Pevaj, brate 2 deo u Cankarjevom domu
Studijska poseta predstavnika MUP R. Srbije – Saobraćajne policije Sloveniji (21.- 25. oktobar 2013.godine)
Okrugli sto pod nazivom "Ko su narodne manjine u Republici Sloveniji?
Saradnja između srpskih i slovenačkih ski centara
Poseta ministra poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede RS Dragana Glamočića R. Sloveniji
Izložba "Slikara naivaca iz Kovačice" u Trebnju
VAŽNO OBAVEŠTENJE
Dani srpske kulture u Kranju, 16-19 oktobra o.g
Komemorativna svečanost za pale borce u Drugom svetskom ratu u Žuženbergu
VAŽNO OBAVEŠTENJE
Gostovanje Gudačkog kvarteta Beogradske filharmonije
Otvaranje izložbe Muzeja grada Beograda u Ptuju
Održan koncert "Razigrana srca" u Novoj Gorici
Sveobuhvatni sastanak ministara odbrane regiona
Treća Dunavska eRegion Konferencija (DeRC 2013)
Slovenačka podrška srpskim opštinama kod investicionih projekata
Formiranje Saveta Vlade R. Slovenije za pitanja etničkih zajednica pripadnika naroda bivših SFRJ
Poseta državnog sekretara MUP R. Srbije Vanje Vukića Sloveniji
Bledski strateški forum - učešće savetnika predsednika Marka Đurića
Doček košarkaške reprezentacije Republike Srbije - Eurobasket 2013
Izložba „Slikara naivaca iz Kovačice"“ u Ljubljani, 10.08.2013.
Koncert " NO BORDERS ORCHESTRA" na 61. Ljubljana festivalu
Bledski strateški forum
Predsednik R. Srbije Tomislav Nikolić u poseti Sloveniji
Otvaranje izložbe Muzeja grada Beograda u Kranju
Ambasada Srbije podržala akciju predsednika Pahora "Skupaj za skupno" ("Zajedno za opšte")
Izložba Istorijskog arhiva Beograda "Vekovi Beograda IX-XX" u Kopru
Konkurs za stipendije projekta "Srbija za Srbe iz regiona"
Izložba međunarodne radionice za decu
Verica Kalanović , ministar za reginalni razvoj i lokalnu samoupravu u poseti Sloveniji
Koncert najvećih zvezda Guče u Ljubljani
Obeležavanje 1700 Milanskog edikta
Slavka Drašković, direktorka Kancelarije za dijasporu u poseti Sloveniji
Drugi neformalni sastanak ministra unutrašnjih poslova " Brdo procesa"
9. sastanak Komiteta ministra Konvencije o policijskoj saradnji JIE PCC SEE
Gostovanje Beogradske filharmonije u Ljubljani
Poseta opštini Jesenice
11. Konferencija predsednika parlamenta JJI
Bilateralne konsultacije u vezi sa presedavanjem OEBS
Promocija knjige Vladimira Pištala "Tesla, portret među maskama"
Izložba srpskog pozorišnog stvaralaštva za decu u Ljubljani
Sastanak ministara Foruma slovenskih kultura
Izložba Istorijskog arhiva Beograda pod nazivom „Vekovi Beograda IX-XX“
Savet ministara kulture Jugoistočne Evrope (CoMoCoSEE)
Održana projekcija filma "Zločin bez kazne"
Konsultacije u oblasti evropskih integracija
Konferencija srpske medicinske dijaspore održaće se 16-18 maja 2013. u Beogradu, u Belom Dvoru
Arhiva vesti