| |     slovenščina | english  
Naslovna
Poseta kompaniji "Iskratel" i gradskoj opštini Kranj, 18. decembar 2012.
Ambasador Aleksandar Radovanović sa ekonomskim savetnikom Aleksandrom Nikolićem posetio opštinu Kranj, gde su posetili sedište kompanije „Iskratel“ i održali sastanak sa predsednikom opštine Mohorom Bogatajem.
Tema razgovora sa predstavnicima Iskratela je bila razmatranje mogućnosti za dolazak slovenačke kompanije u Srbiju. Generalni direktor Željko Puljić je sagovornicima preneo stav da Iskratel ozbiljno razmatra mogućnost dolaska na tržište Srbije i to ne samo u vidu ponuđača opreme, već i kao investitora ili suinvestitora. Jedna od opcija dolaska u Srbiju je i saradnja sa partnerskim kompanijama kojima bi bio poveren segment razvoja pojedinih Iskratelovih proizvoda. Takođe su zainteresovani i za ulaganje u telekomunikacionu infrastrukturu na lokalnom nivou. Ambasador Radovanović je informisao predstavnike Iskratela da su političko-ekonomski odnosi između Srbije i Slovenije sve bolji i da postoje ambiciozni planovi za narednu godinu. Istakao je da ambasada podržava i potencira saradnju opština iz dve države, koja se pokazala kao veoma korisna. Pozvao predstavnike kompanije da sa svoje strane potpomognu proces povezivanja na lokalu. Ekonomski savetnik Nikolić je rukovodiocima kompanije prezentovao povoljnosti koje nudi Srbija kao poslovno okruženje i pozvao ih da razmotre mogućnost investiranja, ne samo zbog ambicija na tržištu Srbije, već i zbog mogućnosti plasmana na ostala tržišta sa kojima su uspostavljeni povoljni trgovinski aranžmani.
Tokom susreta sa županom Kranja Mohorom Bogatajem, ambasador Radovanović preneo stav da najveći potencijal za dalje unapređenje saradnje između Srbije i Slovenije postoji baš u oblasti saradnje opština. Naveo da Ambasada R. Srbije podržava inicijativu da stručnjaci iz srpskih lokalnih samouprava dođu u posetu u slovenačke opštine, kako bi im bila preneta iskustva slovenačkih kolega u oblasti izrade i upravljanja evropskim projektima. Ujedno, predložio da se uspostavi saradnja opštine Kranj sa jednom ili više srpskih opština. Župan Bogataj je pozdravio ove inicijative i naveo da je Kranj pobratim sa opštinama Zemun i Senta, kao i da ima dobre i prijateljske odnose sa Novim Sadom, ali da je svakako u interesu Kranja da uspostavi saradnju sa još nekim opštinama iz Srbije. Takođe je naveo, da odlično sarađuje sa lokalnom srpskom zajednicom, koja za opštinu ima poseban značaj.

 


Verzija za štampu
Arhiva vesti
Конференција српске медицинске дијаспоре одржаће се 16-18 маја 2013. у Београду, у Белом Двору
Prijem za Dan državnosti
Konsultacije u oblasti bezbednosne politike
Prezentacija kulturnog turizma Srbije u Ljubljani
Poseta Sajmu turizma u Ljubljani, 24. januar 2013.
Poseta kompaniji "Iskratel" i gradskoj opštini Kranj, 18. decembar 2012.
Poseta Ajdovščini i kompaniji „Fruktal“, 12. decembar 2012.
Poseta kompaniji "MURA" i opštini Murska Sobota, 28. novembar 2012.
Tradicinalni humanitarni Bazar u Ljubljani
Poseta predsednika Vlade R. Srbije Ivice Dačića R. Sloveniji – privredni susreti
Predsednik Vlade RS Ivica Dačić u Sloveniji
Poseta ministra Mrkića Sloveniji
Donacija knjiga Biblioteke Grada Beograda
Koncert Jovana i Nade Kolundžije u Ljubljani
Konferencija o internacionalizaciji - Privredna komora Slovenije
Otvaranje razvojnog centra kompanije „ComTrade“ u Ljubljani
Poseta sajmu AGRA
Poseta Međunarodnom sajmu preduzetništva u Celju MOS, 14. septembar 2012.
8. Grosmanov festival fantastičnog filma i vina
Ambasador Radovanović kod poslanice Janje Klasinc
Izložba Vladimira Veličkovića
Sajam zapošljavanja »Back2Serbia«
Koncert Beogradske filharmonije
Podrška Slovenije graničnoj policiji Republike Srbije
Otvaranje izložbe Recte Illuminas
Dan pobede 2012
Rezultati izbora
Ambasador Radovanović predao akreditivna pisma