| |     slovenščina | english  
Naslovna
Poseta Ajdovščini i kompaniji „Fruktal“, 12. decembar 2012.

Ambasador Aleksandar Radovanović sa ekonomskim savetnikom Aleksandrom Nikolićem posetio opštinu Ajdovščina, gde su održali sastanak sa predsednikom opštine Marjanom Poljšakom i posetili sedište kompanije „Fruktal“, u vlasništvu srpskog „Nektara“.
 
Tokom razgovora sa županom, ambasador Radovanović istakao da su odnosi između R. Srbije i R. Slovenije veoma dobri na svim nivoima. Ocenio da najveći potencijal za dalje unapređenje odnosa postoji baš u domenu saradnje opština. Predložio je da se uspostavi saradnja opštine Ajdovščina sa srpskim opštinama, npr. sa Bačkom Palankom, gde se nalazi sedište kompanije „Nektar“ i koja je najveći investitor u ovoj slovenačkoj opštini. Župan Poljšak istakao da će opština Ajdovščina dati doprinos daljem unapređenju odnosa dve zemlje i rekao da mu je drago što je u njihovu lokalnu zajednicu došao jedan srpski investitor. Izneo mišljenje da je „Fruktal“ sa ekonomskog i socijalnog aspekta izuzetno značajan za ovu slovenačku opštinu, kao i za čitav region Vipavske doline. Takođe je pozdravio inicijativu ambasadora za međuopštinsku saradnju i iskazao interes za povezivanjem sa lokalnim samoupravama u Srbiji. Predstavnicima Ajdovščine i privrednicima, prisutnim na ovom sastanku, se obratio i ekonomski savetnik Nikolić i pozvao ih da mu se obrate u slučaju da postoji interes za povezivanjem i uspostavljanjem konkretnih oblika saradnje sa partnerima iz Srbije. U razgovoru sa generalnim direktorom „Mlinotesta“ Borisom Kovačem, predstavio uslove za ulaganje u Srbiji. Kovač iskazao pokazao interesovanje za ulaganje u Srbiji i ocenio je kao pogodnu destinaciju za širenje proizvodnje testenina i ulazak na nova tržišta JI Evrope.
 
U okviru posete Ajdovščini ambasador Aleksandar Radovanović sa ekonomskim savetnikom Aleksandrom Nikolićem posetio sedište preduzeća „Fruktal“, koje je srpski „Nektar“ prošle godine kupio za 50 miliona evra. Tokom posete obišli su proizvodni pogon kompanije, u kojem radi oko 400 zaposlenih i održali sastanak sa predsednikom uprave Lukom Jejčičem i potpredsednikom uprave Goranom Medićem. Tokom sastanka razgovarano o procesu realizacije investicije i reorganizacije „Fruktala“, kao i o brojnim problemima sa kojima se suočava ova kompanija - pre svega u domenu dobijanja vodnih dozvola, neophodnih za održavanje optimalnog nivoa proizvodnje u fabrici. 

Verzija za štampu
Arhiva vesti
Конференција српске медицинске дијаспоре одржаће се 16-18 маја 2013. у Београду, у Белом Двору
Prijem za Dan državnosti
Konsultacije u oblasti bezbednosne politike
Prezentacija kulturnog turizma Srbije u Ljubljani
Poseta Sajmu turizma u Ljubljani, 24. januar 2013.
Poseta kompaniji "Iskratel" i gradskoj opštini Kranj, 18. decembar 2012.
Poseta Ajdovščini i kompaniji „Fruktal“, 12. decembar 2012.
Poseta kompaniji "MURA" i opštini Murska Sobota, 28. novembar 2012.
Tradicinalni humanitarni Bazar u Ljubljani
Poseta predsednika Vlade R. Srbije Ivice Dačića R. Sloveniji – privredni susreti
Predsednik Vlade RS Ivica Dačić u Sloveniji
Poseta ministra Mrkića Sloveniji
Donacija knjiga Biblioteke Grada Beograda
Koncert Jovana i Nade Kolundžije u Ljubljani
Konferencija o internacionalizaciji - Privredna komora Slovenije
Otvaranje razvojnog centra kompanije „ComTrade“ u Ljubljani
Poseta sajmu AGRA
Poseta Međunarodnom sajmu preduzetništva u Celju MOS, 14. septembar 2012.
8. Grosmanov festival fantastičnog filma i vina
Ambasador Radovanović kod poslanice Janje Klasinc
Izložba Vladimira Veličkovića
Sajam zapošljavanja »Back2Serbia«
Koncert Beogradske filharmonije
Podrška Slovenije graničnoj policiji Republike Srbije
Otvaranje izložbe Recte Illuminas
Dan pobede 2012
Rezultati izbora
Ambasador Radovanović predao akreditivna pisma