| |     slovenščina | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
Kontakt

 

Radno vreme
Ponedeljak - petak: 8:30 – 16:30 časova
Konzularno odeljenje (rad sa strankama): 09:00 - 12:00 časova

Telefonske informacije: 12:00-13:00 časova

Praznici

Adresa
Slomškova 1
1000 LjUBLjANA
SLOVENIJA

Telefeon: + 3861 / 438-01-11, 438-01-10 Lokacija/Mapa
Fax:          + 3861 / 434-26-88, 434-26-89 Konzularna nadležnost
  Počasni konzuli
E-mail: embassy.ljubljana@mfa.rs  
Veb sajt:  http://www.ljubljana.mfa.gov.rs  

 


 
OBAVEŠTENJE - neradni dan

Obaveštavamo da Ambasada (i Konzularno odeljenje) neće raditi u ponedeljak 25. juna 2018. godine zbog državnog praznika u R. Sloveniji.


OBAVEŠTENJE - ukidanje viza za državljane R. Azerbejdžan, nosioce običnih pasoša

Vlada R. Srbije, na sednici održanoj 24. maja 2018. godine, donela je odluka o ukidanju viza za državljane R. Azerbejdžan, nosice običnih posoša, prema kojoj oni mogu da ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji R. Srbije, najduže do 90 dana od datuma ulaska u R. Srbiju, u periodu od 180 dana, ukoliko ne postoje smetnje iz čl. 11. Zakona o strancima. Odluka je objavljena u „Službenom glasniku R. Srbije“ br. 39/2018 od 25. maja 2018. godine i stupa na snagu i počinje da se primenjuje 02. juna 2018. godine.


 
 
Obaveštenje o prestanku važenja Odluke o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljanje Islamske republike Iran

Na osnovu odluke Vlade Republike Srbije, na sednici održanoj 08. oktobra 2018. godine, doneta je Odluka o prestanku važenja Odluke o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane Islamske Republike Iran, nosioce običnih pasoša. Odluka je objavljena u "Službenom glasniku Republike Srbije" br. 75 od 09.10.2018. godine i stupa na snagu i počinje da se primenjuje 17.10.2018. godine. Od tog datuma državljanima Islamske republike Iran, nosiocima običnih pasoša, za ulazak, tranzit i boravak na teritoriji Republike Srbije, viza je potrebna.


POZIV ZA PRIJAVLJIVANJE za dodelu stipendija za školsku 2018/2019. godinu u okviru projekta "SRBIJA ZA SRBE IZ REGIONA"

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije objavilo je konkurs za dodelu 18 stipendija za školsku 2018/2019. godinu za osnovne, master i doktorske studije namenjen mladim pripadnicima srpskog naroda iz država u regionu. Stipendije se dodeljuju u okviru projekta "Srbija za Srbe u regionu".

Uslovi za prijavu kandidata i prijava za konkurs nalaze se u dopisu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

Konkursna dokumentacija dostavlja se Ambasadi Republike Srbije u Ljubljani.

Rok za prijavu je 30. septembar 2018. godine.


Srpski poslovni klub otvoren u Sloveniji

Ekonomska saradnja prvi put premašila milijardu evra

Srpsko-slovenački poslovni klub u toj zemlji zvanično je danas počeo da radi. Ova poslovna asocijacija, okupljaće najveće regionalne kompanije, koje su investirale ili planiraju da ulažu u obe zemlje, poput Fruktala, Merkatora, Komtrejda, Delte, NLB banke, Gorenja, MK grupe i dr. 

Predsednik privredne komore Srbije Marko Čadež tom prilikom je istakao da je ekonomska saradnja izmedju Srbije i Slovenije izbalansirana i na najvišem nivou i da još ima prostora za rast.

"Ukupna robna razmena između Srbije i Slovenije  prvi put je premašila milijardu evra i beleži povećanje od 9,2% u odnosu na prošlu godinu. Trend rasta je očigledan, a ono što je važno da kompanije nastavljaju da re-investiraju i zapošljavaju. Uskoro ćemo imati još nekoliko srpskih investicija u Sloveniju, ne samo u turizmu i hotelijerstvu, već i u bankarskom sektoru, kao i drugim oblastima poput IT. Takođe, postoji veliko interesovanje malih i srednjih preduzeća na oba tržišta tako da će PKS pojačati svoje aktivnosti u ovoj zemlji kako bismo još više pomogli ekonomsku saradnju", istakao je Čadež.

Ambasadorka Srbije u Sloveniji Zorana Vlatković, naglasila je da je od velike važnosti podrška diplomatije ekonomskoj saradnji izmedju dve zemlje.
"Srpski i slovenački privrednici se odlično poznaju, imamo dobre poslovne odnose, ali jedan od zadataka diplomatiije je da pomogne u uspostavljanju novih kontakata i promovisanju naše zemlje kao odlične investicione destinacije, što se upravo i radi osnivanjem jednog ovakvog poslovnog kluba, " rekla je ambasadorka Srbije.

Svečanom otvaranju prisustvovao je i ekonomski savetnik Predsednika Republike Srbije Danilo Cicmil, a prvi predsednik Slovenačko-srpske biznis asocijacije je Goran Medić generalni direktor Fruktala, koji je u vlasništvu srpske kompanije Nektar, a potpredsednik kluba je Tomaž Kavčič, počasni konzul Srbije i najpoznatiji kuvar u Sloveniji.

 


Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova